Novosti

Održan sastanak potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta „1 od 5 miliona“

Savez za Srbiju

Održan sastanak potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta „1 od 5 miliona“

Danas je u Beogradu održan sastanak potpisnika Sporazuma sa narodom – predstavnika opozicionih političkih organizacija i pojedinaca koji su potpisali ovaj dokument. Sastanku su prisustvovali i organizatori protesta „1 od 5 miliona“ koji su ukazali na izazove sa kojima se suočavaju u procesu prijavljivanja, organizovanja i realizacije protesta.

Svi prisutni su dali punu podršku protestima „1 od 5 miliona“, a najavljena je i jednočasovna blokada upozorenja Javnog servisa u subotu, 9. marta, u Beogradu. Ovo je direktna posledica ignorisanja zahteva za profesionalno izveštavanje koji su direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku informativnog programa Nenadu Lj. Stefanoviću ispostavili učesnici protesta pre više od dva meseca.


Na sastanku su potpisnici Sporazuma sa narodom razmatrali modele nadgradnje i operacionalizacije ovog dokumenta koji je do danas potpisalo preko 107.000 građanki i građana. Dogovoreno je da se formiraju zajedničke radne grupe u čijem radu će učestvovati stručnjaci različitog ranga, sa ciljem definisanja politika i predloga zakona koji proizilaze iz teksta Sporazuma sa narodom. Kao prioriteti će se razmatrati lustracija, ispitivanje porekla imovine i uvođenje specijalnog tužilaštva za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.


Takođe je dogovoreno da se aktivno radi na konkretizaciji predloga vezanih za: izmenu izbornog zakonodavstva, kao i utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera sa ciljem prekida prakse negativne selekcije koja razara društvo, poštovanje prava na lokalnu samoupravu u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi koja je inkorporirana u domaće zakonodavstvo, obezbeđivanje uslova za nezavistan rad sudstva na svim nivoima što treba da dovede do povratka pravde u Srbiju. Zatim, uspostavljanje stvarnog socijalnog dijaloga koji će garantovati zaštitu prava radnika i obeštećenje svih oštećenih građanki i građana, kao i osposobljavanje Državne revizorske institucije da u punom kapacitetu kontroliše trošenje budžetskih sredstava.Izvor: Savez za Srbiju


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.