Novosti

Održana tribina u Guči -

Održana tribina u Guči -

Guča je u petak, 16. decembra u sali Doma kulture, bila domaćin tribine „Kajmakčalan - Povratak u Otadžbinu 1916-2016“ povodom stogodišnjice velike pobede srpske vojske u Velikom ratu. Organizatori tribine su bili Omladina Dragačeva i Opštinska organizacija Srpskog pokreta Dveri Dragačevo.

  Pred više od stotinu posetilaca na tribini su govorili Pukovnik Dragan Krsmanović, iz Užica, nekadašnji komandant vojnog Aerodroma Ponikve i upravnik Vojno-istorijskog Arhiva u Beogradu, profesor istorije iz Lučana Borko Rašković, mladi  pisac iz Lučana Milan Ružić, pisac iz Guče Nika Nikola Stojić, student književnosti Filip Ljubojević iz Guče kao i  učenik čačanske Gimnazije Igor Topalović. U muzičkom delu programa nastupili su narodni guslar Andrija Milikić iz Čačka kao i učenik srednjem muzičke škole u Čačku Nenad Velisavljević iz Guče, na harmonici. Program je vodio Milan Parezanović.     Bio je ovo nastavak tradicionalnih okupljanja u Guči, kojima se svake godine oobeležavaju veliki jubileji iz slobodarske tradicije srpskog naroda u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.  Prisutni su imali prilike da čuju istorijska predavnja o događajima vezanim za period dolaska srpske vojske na solunski front, te njenog blistavog uspeha na Kajmakčalanu i oslobođenje prvog grada u porobeljnoj Otadžbini – Bitolja. Govorilo se o poznatim učesnicima tih događaja, dragačevskim Soluncima, odnosu saveznika prema srpskoj vojsci i tokovima samih ratnih operacija. Čitani su stihovi počivšeg dragačevskog pesnika Slava Nikolića iz Zeoka.     Kao i savkog puta do sada ovo je bio događaj van politike, koji je težio objedinjavanju ljudi različitih uverenja i stavova oko sećanja na veliko dela slavnih predaka, znanih i neznanih, koji svoje  živote i mladost položiše na branik Otadžbine, za svetu Slobodu.   Info služba OO Dveri Dragačevo
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.