Novosti

Pokrenuta Peticija protiv naseljavanja migranata u opštini Aleksandrovac

Pokrenuta Peticija protiv naseljavanja migranata u opštini Aleksandrovac

OO Dveri Aleksandrovac pokrenula je peticiju za ukidanje Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja migranata u periodu 2017-2021.god. za opštinu Aleksandrovac koji je izglasala SO Aleksandrovac na sednici održanoj dana 29.03.2017.

U prvim danima skupljanja potpisa građani Župe odazvali su se u velikom broju. Pozivamo ostale sugrađane da i oni svojim potpisom pomognu da se ukine ova skupštinska odluka. Naredno skupljanje potpisa biće u petak od 9 do 12 časova na ulazu u Zelenu pijacu.


Tekst peticije:

Na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije  dole potpisani građani, podnese i zahtevaju odgovor na


Peticiju

Za ukidanje Lokalnog akcionog plana  za unapređenje položaja migranata u periodu 2017-2021.god. za opštinu Aleksandrovac

Obrazloženje: ukidanje Lokalnog akcionog plana (u daljem tekstu: LAP)  za unapređenje položaja migranata radi sprečavanja naseljavanja povratnika iz EU po Sporazumu o readmisiji, tražioci azila i migranata iz Azije i Afrike na teritoriji opštine Aleksandrovac, kao i finansijsko pomaganje istih grupa iz budžeta opštine Aleksandrovac. Po Sporazumu o readmisiji zemlje članice EU mogu vratiti u Srbiju izbeglice iz „trećih zemalja“ (Azije i Afrike) i mi ih moramo naseliti u Srbiji, jer je Srbija prva država koja je te osobe registrovala na svojoj teritoriji (prijavila boravište), kada su napustili svoje zemlje.

Razlozi za ukidanje:

  • U svim mestima u Srbiji gde su se pojavili migranti nastajali su veliki problemi: krađe, fizički napadi na Srbe, tuče, pokušaji silovanja, otimanja beba, napadi na maloletne građane Srbije…
  • Među migrantima koji prolaze ili ostaju u Srbiji veliki broj njih su ratnici terorističkih organizacija Islamske države i Al Kaide. U mnogim zemljama Evrope ti skriveni migranti su izvodili napade na lokalno stanovništvo
  • Migranti svojim ponašanjem i načinom života uništavaju prirodu i prostor oko sebe
  • Menja se demografska struktura Župe. Župa je čisto srpska i pravoslavna opština sa svojom viševekovnom  kulturom i tradicijom. Doseljavanjem muslimanskog stanovništva, čiji stavovi, običaji i pravila su u suprotnosti sa lokalnim stanovništvom, dovelo bi do sukoba između stanovnika, do stvaranja muslimanskih geta, do izgradnje džamija…
  • U opštini Aleksandrovac postoje mnogobrojne porodice i pojedinci kojima je finansijska i materijalna pomoć potrebna, da bi se ta sredstva davala ljudima iz Pakistana, Iraka i drugih zemlja.
  • Odluka o usvajanju LAP-a u SO Aleksandrovac doneta je na brzinu bez prethodne javne rasprave kršeći pritom Statut opštine Aleksandrovac i Poslovnik o radu SO Aleksandrovac.


Dole potpisani građani traže da se ovakav LAP ukine, a da se donese ako ima potrebe novi koji će se odnositi isključivo na izbeglice sa Kosova i Metohije  i na raseljena lica zbog rata sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Takođe, sredstva koja su namenjena za migrante u ovom LAP-u  (rešavanje stambenog pitanja i za ekonomsko osnaživanje  migranata) da se raspodele građanima opštine Aleksandrovac kojima je pomoć potrebna.


Informativna služba Dveri Aleksandrovac

Podeli vest: