Novosti

Predstavljanje preporuka stručnog tima protesta #1od5miliona

PočeloJe.rs

Predstavljanje preporuka stručnog tima protesta #1od5miliona

Stručni tim, formiran u ime građana na protestima #1od5miliona je, nakon analize stanja medija i izbornih uslova, finalizovao svoj rad i konkretizovao zahteve građana koji već šest meseci protestuju u gradovima širom Srbije kroz preporuke za popravljanje stanja u pomenutim oblastima.

Na konferenciji za medije konstatovano je da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore zbog blokirane javne komunikacije i neravnopravnosti u izbornom procesu, te da tri osnovna zahteva učesnika protesta #1od5miliona ukazuju na duboko nezadovoljstvo radom medija, koje je izazvano konstantnim padom medijskih sloboda, neefikasnim regulisanjem, političkom kontrolom i zloupotrebom medija, što direktno ugrožava kvalitet izbornog procesa i demokratije.


Dr Snježana Milivojević je istakla da je, imajući to u vidu, stručni tim izneo šest osnovnih zahteva praćenih detaljnim preporukama koje se odnose na medije, rad REM-a, RTS-a, rad kontrolnih tela, te na izborna pravila i izborne kampanje, RIK, MDULS i Javno tužilaštvo.


Ona je naglasila da ove preporuke nisu kreiranje idealnog sistema, već realna i ostvariva sistemska intervencija koja bi kasnije vodila i u dublje promene u našem izbornom i medijskom sistemu.


Dr Jovanka Matić je istakla da je cilj da se deblokira debata kroz normalizaciju političke komunikacije, a ne kroz njenu dalju polarizaciju.


„To podrazumeva razbijanje postojećih uloga.


Jedan deo medija, pre svega tabloidi, šire strah i nesigurnost, a vlast se promoviše kao jedini stabilan akter.


Drugi deo medija, najpopularnije komercijalne televizije, personalizovano glorifikuju predstavnike vlasti i isto tako personalizovano progone kritičare vlasti, bilo da su to novinari ili predstavnici opozicije.


Treći deo se sastoji u marginalizovanju i ignorisanju opozicije kao legitimne političke alternative, što rade medijski servisi.


Van izborne kampanje imamo to neprestano proganjanje ljudi, a u izbornoj kampanji imamo neumereno neravnopravan odnos između izbornih učesnika“, rekla je Matić i dodala da je cilj preporuka da se spreče ovi trendovi, da se aktiviraju institucije nadležne za kontrolu i da se stvori politički pluralizam.


Dr Dušan Vučićević je pomenuo i izveštaj Evropske komisije i istakao da je ono što se nalazi u preporukama stručnog tima u dobroj meri mapa puta i saveti koje, ako ima političke volje, Vlada Republike Srbije treba da prihvati kako bi naredni izveštaj za 2020. godinu pokazao ogroman napredak u svim ovim oblastima koje su kritikovane, poput slobode medija, Parlamenta i izbornih uslova.


„Ovo treba da se shvati kao dobronamerne preporuke koje je potrebno primeniti u narednih nekoliko meseci, najviše šest, kako bi se stekli uslovi za koliko-toliko slobodne izbore“, rekao je Vučićević.


Konferenciji su prisustvovali i drugi članovi stručnog tima: politikolog Boban Stojanović i sociolog Zoran Gavrilović.


Preporuke stručnog tima nalaze se u prilogu, a aneksi sa još detaljnijom razradom biće dostupni na sajtu PočeloJe.rs do srede.


Prilog:

-        Zahtevi i preporuke stručnog tima (PDF)

-        Grafički prikaz Zahteva i preporuka stručnog tima (PDF)Izvor:  PočeloJe.rs


 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.