Novosti

Boško Obradović: Proizvodnja domaćih lekova i vakcina – garant zdravstvene bezbednosti građana

Boško Obradović: Proizvodnja domaćih lekova i vakcina – garant zdravstvene bezbednosti građana

Ova država ako hoće da bude ozbiljna i ako hoće da zaštiti zdravlje nacije mora da brine o zdravstvenoj bezbednosti i razvoju domaće farmaceutske industrije, koja je i strateški i nacionalni ekonomski interes naše države – rekao je Boško Obradović, obraćajući se ministru zdravlja Lončaru u Narodnoj skupštini.


„Kada smo govorili o transfuziji krvi, bankama krvi, i o svemu što novi zakoni u zdravstvu donose, ostalo je nejasno da li kod nas uopšte funkcionišu Centri za frakcionisanje krvi, odnosno za proizvodnju stabilnih produkata od krvi, jer je to jedna potpuno prećutana oblast u Srbiji. To znači da mi u ovom trenutku nemamo jasnu sliku šta se dešava sa našim zalihama krvne plazme?“ – rekao je Boško Obradović.


On je istakao da je Institut za transfuziju krvi u Beogradu nekada bio jedan od najvećih fabrika krvi na Balkanu i postavio pitanje da li je on danas na tom nivou.


„Da li se krvna plazma stavlja u funkciju proizvodnje domaćih lekova ili se posle određenog vremena ona baca, a imam informacije sa terena, da iz određenih centara za prikupljanje iz unutrašnjosti, zalihe nikada ne stignu do Beograda, već se uništavaju. Iz ovoga se može zaključiti da mi nemamo više adekvatnu domaću proizvodnju domaćih lekova iz naše krvne plazme. Ovo bio bio veoma tragičan zaključak kad uzmemo u obzir da se iz krvne plazme između ostalog prave serumi protiv besnila, beoglobin koji je važan za trudnice, a sad je to strani lek. Dalje, pravi se albumin koji se koristi protiv sepse i bolesti jetre“ – istakao je Obradović.


Obradović je dodao da je to razlog nepoverenja građana u vakcinaciju. To, što nemamo domaću proizvodnju lekova i vakcina.


„Mi smo imali Torlak koji je bio gigant u ovoj oblasti, ali više nije na tom nivou. Nisu građani protiv vakcinacije koja nas štiti od zaraznih bolesti i iskorenila je mnoge, ovde se radi o nepoverenju u strane vakcine i pitaju se da li mi imamo nacionalnu referentnu laboratoriju koja bi ispitala ispravnost tih stranih lekova i ono što je najvažnije imamo li mi domaću proizvodnju vakcina?


Dakle, radi li Torlak, radi li Institut za transfuziju krvi, šta radi Galenika, šta radi domaća farmaceutska industrija i da li smo sigurni u zdravstvenu bezbednost u Srbiji?


Ova država ako hoće da bude ozbiljna i ako hoće da zaštiti zdravlje nacije mora da brine o zdravstvenoj bezbednosti i razvoju domaće farmaceutske industrije, koja je i strateški i nacionalni ekonomski interes naše države“ – zaključio je predsednik Dveri.


 


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest: