Novosti

Reagovanje iz Dveri na kolumnu Veljka Lalića

Reagovanje iz Dveri na kolumnu Veljka Lalića

U celosti prenosimo reagovanje Marije Janjušević, članice Predsedništva Dveri na uvodnik Veljka Lalića iz aktuelnog broja Nedeljnika.


Kao redovni čitalac cenjenog magazina Nedeljnik, detaljno sam pročitala i Vaš uvodnik u broju 278 od 11. maja. Potpuno se slažem sa Vašom tvrdnjom da teme kojima se naša Vlada bavi nisu od ključnog značaja za život u Srbiji. Ono što me je zbunilo jeste činjenica da ste u kontekstu negativnog odnosa prema ženama pomenuli Dveri, čiji sam član od osnivanja političkog pokreta (član Predsedništva stranke i narodni poslanik).


Ovo me je navelo na pomisao da možda naš program nije dovoljno jasno prezentovan, i da verovatno još neko o njemu ima pogrešan utisak posebno kad je reč o položaju žena. Zato Vam se unapred zahvaljujem na mogućnosti da ga u par rečenica objasnim Vašim čitaocima, i iskreno se nadam – računajući na Vašu svima dobro poznatu novinarsku korektnost – da ćete ovo pismo objaviti.


Istina je da Dveri promovišu porodični život, ali nikako diskriminaciju žena – čak naprotiv, mi se zalažemo za kažnjavanje bilo kakvog vida diskriminacije, i smatramo da žene koje žele da se ostvare kao majke zaslužuju određene privilegije u društvu.


 


Primera radi, program Dveri se zalaže za:


  • Uvođenje fleksibilnog radnog vremena, i rada od kuće, kako bi žene mogle bolje da organizuju karijeru i vreme provedeno sa decom;
  • Formiranje posebnih fondova iz kojih bi se obezbeđivala ekonomska sigurnost ženama koje odluče da se posvete porodici, i tretiranje angažmana u porodici kao radne kategorije.
  • Aktivno kažnjavanje svih diskriminatorskih ponašanja kad je reč o majkama ili ženama koje to nameravaju da postanu – naročito na radnom mestu, u procesu zapošljavanja, visine plate i odnosa poslodavca uopšte…


 


Država bi, u ovom smislu, morala da obezbedi dugotrajna i održiva zakonska rešenja koja bi nadživela smenu svih vlasti i ideologija.


Baš kao što ste rekli u uvodniku – „nije važna železara već kako vas percipiraju“. Zato Vam se zahvaljujem što ste nam ukazali na percepciju našeg programa koja se sa samim programom u ovom smislu ne podudara i obećavam da ćemo dati sve od sebe da naša uverenja ubuduće jasnije promovišemo.


Takođe Vas podržavam u nastojanjima da kao urednik uglednog medija doprinesete da se do pozitivnih promena u Srbiji dođe kroz ekonomske, a ne političke poteze.


Verujem da svi imamo zajednički cilj, bez obzira na ideološke razlike i povremene nesporazume u tumačenju poruka: suštinski samostalna Srbija, koja se oslanja na sopstvene resurse, kojoj je važno da prati senzibilitet sopstvenih građana, i kojoj je stalo da traje i da se obnavlja kroz rađanje dece kao prioritet svih prioriteta.


Zahvaljujem na vremenu koje ste posvetili čitanju mog pisma i iskreno se nadam da će tu priliku imati i čitaoci respektabilnog Nedeljnika.


S poštovanjem,
Marija Janjušević, narodni poslanik


Izvor: Nedeljnik


Podeli vest: