Novosti

Savet za kulturu Dveri: Isečena lokomotiva - slika današnje Srbije

Tanjug / Rade Prelić

Savet za kulturu Dveri: Isečena lokomotiva - slika današnje Srbije

Kao što je isečena lokomotiva neprocenjive istorijske vrednosti, a inače vredna 10 miliona evra, isečena zbog 3000 kilograma bakra i prodata za par desetina hiljada evra, i zauvek neupotrebljiva, tako je i Srbija, njeni građani i tradicija od neprocenjive vrednosti, čiji samo rudni resursi se procenjuju na 200 milijardi evra, isečena i prodata u bescenje strancima i kriminalcima okupljenim oko svojih šefova u vrhu režima.

Isečena drevna lokomotiva je paradigma isečene, bagatelizovane i razgrabljene  Srbije!


Povodom nemilog događaja - devastacije i krađe najvrednije i najstarije lokomotive koju je Srbija do skora posedovala, savet za kulturu Dveri zahteva od nadležnih ministara Nebojše Stefanovića i Vladana Vukosavljevića da pokrenu istragu o sledećim spornim okolnostima, pod kojim se ovaj zločin desio:


1) ko je direktno odgovoran za odsustvo službe obezbeđenja u objektu

2) ko je odgovoran za loše uslove u kojima je vredna tehnološka baština bila smeštena do dana kad je devastirana

3) zašto nadležni nisu reagovali na ranije slučajeve krađa u pomenutom objektu.


Nadležna ministarstva i službe su odgovorne da urade svoj deo posla i da napokon zaštite vredna dobra koja još uvek posedujemo. Iako znamo da kultura nije prioritet vlasti Aleksandra Vučića, čiji je pobednički program baziran na zaglupljivanju i zavođenju sopstvenog naroda, medijskim manipulacijama i vulgarnom populizmu, apelujemo na nadležne da probude svoju svest i da učine prave i jedine moguće korake u pravcu buduće prevencije ovakvih nemilih događaja. Uvođenje i sprovođenje posebne kaznene politike, tj. Zaoštravanje krivičnih sankcija za devastatore kulturnog blaga, jeste jedna od mera u prevenciji ovakvog kriminala.


 

Savet za kulturu Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.