Novosti

Savez udruženja Krajišnika najjača veza između Republike Srpske i Srbije

Parlament.gov.rs

Savez udruženja Krajišnika najjača veza između Republike Srpske i Srbije

Zajednički nastup matice i srpskih Krajišnika doprineće da srpska dijaspora bude bitan faktor odlučivanja u regionu.

Predsednik i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić i Miodrag Linta sastali su se u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada. Predsednik Odbora poželeo je dobrodošlicu delegaciji i izrazio zadovoljstvo zbog postojanja udruženja koja se bave negovanjem srpske tradicije, kulture i celokupnog identiteta srpskog naroda u regionu i šire. Istakao je i da u Odboru postoji sveukupan konsenzus i sinergija u radu po pitanju očuvanja i negovanja nacionalnih interesa srpskog naroda u dijaspori i da će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, Odbor raditi na donošenju efikasnog zakonodavnog okvira iz ove oblasti.

Kostić je dodao da je u proteklom periodu Odbor za dijasporu i Srbe u regionu ponovo pokrenuo Inicijativu za otvaranje konzularnih predstavništava u Drvaru, Kumanovu, Skadru i Beranama, pred Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i obavestio da se za sada, u najskorijem roku, očekuje imenovanje počasnog konzula u Drvaru. Ujedno, predsednik je za proleće naredne godine najavio i organizovanje skupa u Narodnoj skupštini, sa ciljem uspostavljanja još čvršće saradnje između matice i dijaspore, kao i poboljšanja njihovog položaja. Na kraju je ukazao predstavnicima Saveza da država, kroz različite fondove, omogućava srpskim udruženjima da koriste novčana sredstva u cilju negovanja srpskog identiteta i tradicije.     Delegacija Saveza udruženja, predvođena predsednicom Rankom Srdić Milić upoznala je prisutne sa radom Saveza istakavši da, uprkos tome što je mlada organizacija koja je osnovana u maju 2015. godine, broji oko 10 000 zvaničnih članova, okupljenih u 15 organizacija. Dodala je da Savez ima za cilj prvenstveno da kroz brojne kulturno-umetničke i tradicionalne manifestacije, ali i privrednu saradnju, aktivno radi na ujedinjavanju i očuvanju identiteta srpskog naroda kako u zavičaju tako i u celom regionu.

Predstavnici Saveza su na kraju izrazili nadu da će Odbor uzeti aktivno učešće u uspostavljanju i ojačavanju međusobne saradnje Saveza sa sličnim udruženjima, kao i oko uspostavljanja kontakata sa nadležnim organima i pojedincima u cilju pomoći oko obnove srpskih hramova i spomenika kulture u zavičaju. Zamenik predsednika Odbora Miodrag Linta istakao je da je od izuzetnog značaja osnivanje krovnih organizacija koje rade na očuvanju nacionalonog identiteta srpskih Krajišnika. Ukazujući na važnost jačanja kulturnog i duhovnog jedinstva, očuvanja sećanja na žrtve rata, kao i integraciju povratnika u srpske opštine u Bosni i Hercegovini, Linta je naglasio da se samo zajedničkim nastupom može postići da srpska dijaspora bude bitan faktor odlučivanja u regionu. Zaključio je da bi bilo dobro i organizovati donatorsku konferenciju, po uzoru na konferenciju o Srebrenici, čime bi se omogućio i ekonomski oporavak područja u regionu u kojima živi srpski narod.   

Izvor: Parlament.gov.rs

Podeli vest: