Novosti

Smederevski poljoprivrednici ponovo ostavljeni na milost i nemilost vremenskim nepogodama

Smederevski poljoprivrednici ponovo ostavljeni na milost i nemilost vremenskim nepogodama

Aktuelna vlast u Smederevu još jednom je pokazala nespremnost da pitanja od suštinskog značaja za naš grad rešava na ozbiljan i održiv način. To je sasvim u skladu sa dosadašnjom praksom kojom se na sistemske probleme reaguje od slučaja do slučaja, bez ikakvog dugoročnog plana i strategije.


Gradska organizacija Dveri u Smederevu ukazuje na činjenicu da su smederevski poljoprivrednici i ove godine ostavljeni na milost i nemilost vremenskim nepogodama, s obzirom da su tek pre nekoliko dana, tačnije 22.05.2017. godine potpisani ugovori sa protivgradnim strelcima.


Podsećanja radi, zakonski sezona zaštite od grada počinje 15. aprila. Dakle, kasni se skoro četrdeset dana. Po sredi je nedopustiva ležernost s obzirom da je na teritoriji grada Smedereva grad već padao u nekoliko navrata! Od vladajuće većine u Smederevu tražimo odgovor na pitanje ko je odgovoran za takav propust?


 


Srećom, posledice nisu bile katastrofalne kao prošle godine kada je većina useva bila naprosto uništena. Tragično je da gradska vlast nije izvukla nikakve pouke iz prošlogodišnje katastrofe, već je svojom neodgovornošću sudbinu poljoprivrednika prepustila čistoj sreći u ovom izuzetno kritičnom periodu, kada ogromne površine pod biljnim kulturama mogu da nestanu za samo desetak minuta.


Iskustvo iz Pančeva nam govori da su i žitelji Smedereva mogli da plate skupu cenu u vidu polupanih krovova, oštećenih automobila…


Materijalni status strelaca je i dalje paradoksalno smešan, s obzirom na to koliko važnu ulogu imaju u zaštiti od grada. Republika im plaća četiri hiljade dinara a Gradska uprava još osam hiljada dinara. Za ovaj novac strelci moraju biti uvek na raspolaganju radarskim centrima, spremni da deluju u svakom trenutku.


 Drugi značajan problem predstavlja opremljenost raketama smederevskih protivgradnih stanica.


Minimalan broj raketa sa kojim se čeka sezona ne sme da bude ispod dvanaest. U sedamnaest protivgradnih stanica na teritoriji grada Smedereva sada ih ima u proseku šest. Proces nabavke i dopremanja raketa nije nešto što se može uraditi danas za sutra. A grad ume da pada i nekoliko puta u par dana.


Dveri smatraju da, iako nabavka protivgradnih raketa nije u nadležnosti lokalne samouprave, grad Smederevo, bez obzira na taj podatak, mora da izdvoji sredstva da sezona protivgradne zaštite bude maksimalno spremno dočekana. U suprotnom, cena štete na usevima može biti višestruko veća. Podsećamo da je prošle godine na ime naknade štete od grada iz gradskog budžeta izdvojeno 100 miliona dinara i zato je ležernost gradskih čelnika nepojmljiva i nedopustiva.


Gradska organizacija Dveri u Smederevu traži od nadležnih da, poput Šapca, Grad izdvoji dodatna sredstva i nabavi adekvatan broj protivgradnih raketa uz koje će se naši poljoprivrednici osećati bezbedno i zaštićeno.


 


Informativna služba Dveri u Smederevu


Podeli vest: