Novosti

Srđan Nogo: Potrebno resetovanje celokupnog pravosudnog sistema

Srđan Nogo: Potrebno resetovanje celokupnog pravosudnog sistema

Govoreći o drugoj tački dnevnog reda redovnog zasedanja NSRS, koja se između ostalog odnosi i na imenovanja u oblasti pravosuđa, narodni poslanik Srđan Nogo se osvrnuo na loše stanje u pravosuđu. On je izneo brojne primere i slučajeve koji govore u prilog tome. Kako je istakao svima je jasno da je stanje u pravosuđu loše i da bismo rešavanjem tih problema rešili 70% problema u državi.

„Najbolju sliku o pravosuđu daje samo pravosuđe“ – rekao je Nogo i predstavio nekoliko podataka koji se odnose na stavove sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu. Tako je recimo anketa Pravosudne akademije pokazala da 84% sudija smatra da se izbor i napredovanje sudija ne vrši po objektivnim kriterijumima, već i po političkim, ali i ličnim vezama i nepotizmom, a isto to smatra 85% tužioca. Pored toga, anketa Društva sudija Srbije je pokazala da se 84% sudija izjasnilo da je trpelo politički pritisak prilikom donošenja odluka, a na to se nadovezuje i ogromno nepoverenje građana prema pravosudnim organima jer preko 80% građana ne veruje u srpsko sudstvo.


Srđan Nogo je napomenuo da su u decembru 2017. godine čak i Aleksandar Vučić i Vučević imali primedbe na rad pravosuđa sa kojima se on složio, ali je dodao da mu nije jasno od kud njima pravo da se o tome govore nakon što 6 godina nisu ništa uradili po tom pitanju. Kako je rekao Nogo, izgleda su se sudije počele deliti na „naše“ i „njihove“ i na različite klanove što je nedopustivo. Zato po njemu Visoki savet sudstva treba da odgovori da li je do sada i jedan sudija odgovarao za kršenje zakona i ako nije, kao što znamo da nije, da li to onda znači da je stanje u pravosuđu odlično i da smo mi jedina zemlja na svetu u kojoj ne postoje sudije koje krše zakon.


Povodom imenovanja koja su na dnevnom redu, Nogo je istakao da poslanici ne znaju ništa o kandidatima sem šturih biografija koje su im dostavljene i da zato još jednom traži da mu se dostavi informacija da li Ljubivoje Đorđević, javni tužilac Prvog osnovnog suda u Beogradu čiji se zamenici danas biraju, ima diplomu i sa kog fakulteta, te da je i Poverenik za informacije od javnog značaja reagovao povodom ne dostavljanja ovih informacija kada je to zatražio dnevni list Danas. On je takođe istakao da je kandidat za predsednika Privrednog suda u Beogradu, Jovan Jovanović, nedostojan te funkcije jer je učestvovao u prevarama o čemu je Nogo izneo dokaze na sednici.


Poslanik Dveri je na kraju istakao da je reforma pravosuđa 2009. godine bila nakaradna i da nam treba ozbiljna reforma, da treba krenuti od nule i resetovati celi sistem.


 

Informativna služba Dveri
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.