Novosti

Stalna delegacija Narodne skupštine na zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB

Stalna delegacija Narodne skupštine na zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvovala je na zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB), održanom 23-24. novembra 2016. godine u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija. Član delegacije bio je i narodni poslanik Dveri, Zoran Radojičić.

U sastavu delegacije, u svojstvu posmatrača, bili su Milovan Drecun, šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS ODKB, Jovan Palalić, Dušan Bajatović i Zoran Radojičić, članovi stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS ODKB. Na sednici Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju PS ODKB, koja je održana u Parlamentarnom centru, razmotren je niz organizacionih pitanja i izabran je novi predsednik i zamenik predsednika Komisije.

Sednici Stalne komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB, koja je održana u Parlamentarnom centru, prisustvovao je Zoran Radojičić, član Komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB. Članovi Komisije su izabrali novog predsednika i zamenika predsednika Komisije. Parlamentarci su se upoznali sa radom na nekoliko nacrta zakona, sporazuma, preporuka. Na sednici je razmotreno pitanje o finansiranju aktivnosti PS ODKB, kao i Nacrt plana rada PS ODKB za 2017. godinu.   image-01-12-16-05-08

Narodni poslanik Zoran Radojičić (Dveri) i Prof. dr Igor Panarin, koordinator analitičkog odeljenja ODKB

Članovi stalne delegacije Narodne skupštine RS u PS ODKB učestvovali su na Devetoj plenarnoj sednici PS ODKB, koja je održana u Tavričeskom dvorcu. Na Dnevnom redu sednice nalazila su se pitanja organizacionog, zakonodavnog i normativnog karaktera. Predsednik Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Viktorovič Volodin, na predlog Saveta PS ODKB, jednoglasno je izabran za predsednika Parlamentarne skupštine ODKB.

„Danas pred Parlamentarnom skupštinom nalaze se novi izazovi. Bezbednost u današnjem svetu zahteva donošenje odluka. Moramo da uradimo sve što je potrebno kako bi bezbednost u našim zemljama bila efikasno organizovana“, naveo je Volodin. On je ukazao na poseban značaj razvoja savezničkih odnosa između zemalja članica ODKB, kao i na jačanje sveobuhvatnih veza ODKB sa UN, OEBS, ŠOS, ZND i drugim međunarodnim organizacijama. Zamenik predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne dume Ruske Federacije, predsednik Stalne komisije za odbranu i bezbednost PS ODKB Anatolij Borisovič Viborni, obrativši se učesnicima plenarne sednice, ocenio je da će harmonizacija nacionalnog zakonodavstva država članica ODKB omogućiti efikasno suprotstavljanje savremenim izazovima i pretnjama kolektivnoj bezbednosti.

Na zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB učešće su uzele delegacije parlamenata šest zemalja članica ODKB: Republike Belorusije, Republike Jermenije, Republike Kazahstan, Kirgiske Republike, Ruske Federacije i Republike Tadžikistan. U svojstvu posmatrača učestvovale su delegacije Parlamentarne skupštine Saveza Rusije i Belorusije, Narodne skupštine Republike Srbije i Donjeg doma Narodne skupštine Islamske Republike Avganistan. Delegacije Narodne Republike Kine, Islamske Republike Iran, Islamske Republike Pakistan i Republike Kube su bile gosti, a u tom svojstvu po prvi put su učestvovali parlamentarci Republike Indije.  

Informativna služba Narodne skupštine Republike Srbije / Infoslužba Dveri

Podeli vest: