Novosti

Tribina u Užicu: Parlamentarizam kao fasada

InfoEra.rs

Tribina u Užicu: Parlamentarizam kao fasada

U svečanoj sali Gradske skupštine održana je tribina pod nazivom „Ima li nade za srpski parlament?“, druga po redu u seriji interaktivnih tribina pod nazivom „Ko donosi odluke o nama“ u organizaciji Dveri, Narodne stranke i Zdrave Srbije.

Na tribini su traženi odgovori na pitanja – da li je Skupština slika svih nas, kako danas izgleda najviše predstavničko telo i šta je u Srbiji ostalo od demokratije, da li je Skupština mesto gde se čuje glas naroda ili je to prostor za simulaciju demokratskih procesa, ko su naši poslanici i kako je urušen njihov integritet, da li očekujemo od poslanika da zaista budu naši predstavnici ili smo prihvatili da su samo partijski poslušnici.
Prof. dr Zoran Čvorović sa Univerziteta u Kragujevcu smatra da je parlamentarni život trideset godina u krizi i da sada imamo fasadu i svojevrsni obrnuti parlamentarizam u situaciji monopola i kontrole medija, urušavanja opšteg nivoa kulture i izostanka javne polemike.


-Kontrolna funkcija parlamenta je atrofirala, umesto da se ministri „tresu“ pred poslanicima obrnuto je. Beremo gorke plodove od uvođenja višestranačja. Danas stranke plaćaju ceh , jer je izostalo političko opismenjavanje birača kao preduslova za demokratiju. U Srbiji danas imamo višestranački sistem, ali i dalje velikim delom politički nepismene birače koji nisu svesni odgovornosti koje nosi biračko pravo. Za to nisu krivi birači nego političke stranke – kaže dr Čvorović koji je mišljenja da danas akcenat sa demokratije treba staviti na vladavinu prava i jednakosti ljudi pred zakonom.
Rešenje vidi u otvaranju javne polemike i podizanju političke pismenosti ,jer birač ne sme dopustiti da bude pasivan punjač budžeta, puki obveznici poreza koji finansiraju državu, a ni o čemu ne odlučuju. On upozorava da sadašnji trenutak političke stranke ne smeju koristiti za puko osvajanje vlasti i da ga treba iskoristiti za političko opismenjivanje birača.


– Možemo imati parlamentarni sistem, ali ako nemamo ozbiljnu javnu diskusiju i polemiku na različite teme i na različitim mestima ne samo u institucijama već i u medijima, na panel skupovima onda samo imamo jednu ljušturu, formu od parlamenta. Apstinencija birača može da se objasni i izostankom javne polemike u društvu na ključne teme – navodi Čvorović uz napomenu da je nečiji cilj da birači budu „neobavešteni“ i isključeni iz procesa donošenja odluka. On dodaje da se birači na „opasan“ način istiskuju iz politike da bi politiku monopolisali određeni krugovi koji odlučuju o temama koje se tiču birača.
Pravnik Ivana Parlić iznela je podatke vezane za teritorijalnu zastupljenost i svojevrsnu polarizaciju u srpskom parlamentu u kome 40 odsto opština nema svoje predstavnike , dok dve trećine poslanika od ukupno 250 dolazi iz Beograda i velikih gradova poput Novog Sada, Niša i drugih. Ona je postavila pitanje da li je to prostor za simulaciju demokratije i podelu vlasti u situaciji kada se glasa za stranačke liste, a ne za poslanike.


Istoričar Dragan Krsmanović negirajući floskule i zlonamerne tvrdnje da Srbi vole čvrstu ruku i da najbolje funkcionišu u diktaturi rekao je da su Srbi demokratski narod sa dugom tradicijom koji žele da učestvuje u politici, da utiče na svoju budućnost i donošenje odluka, jer kada ih prihvate brane ih svim srcem dok nametnuto odbacuju.


 

Izvor: InfoEra.rs


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.