Novosti

Tužilaštvo Srbije da zahteva od prosvetne inspekcije proveru diplome ministra Stefanovića

foto: Vesna Anđić / RFE / RL

Tužilaštvo Srbije da zahteva od prosvetne inspekcije proveru diplome ministra Stefanovića

Nakon što je na osnovu zahteva Tužilaštva BiH, Inspektorat Republike Srpske izvršio vanrednu inspekciju, vezano za diplomu direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA), izdat je nalog da se diploma poništi, a mi se pitamo kada će Tužilaštvo Republike Srbije učiniti isto i tražiti proveru diplome ministra Nebojše Stefanovića.

Naime, u pomenutom slučaju Tužilaštvo BiH je predalo zahtev Inspektoratu Republike Srpske, u okviru kog funkcioniše i prosvetna inspekcija, da proveri zakonitost sticanja diplome Osmana Mehmedagića, direktora OBA, a u postupku su utvrđeni propusti kod prijava i polaganja ispita.


S obzirom da u slučaju diplome ministra Stefanovića, nije pitanje samo da li postoje propusti kod prijava i polaganja ispita, već da li je uopšte u Londonu bio registrovan Megatrend fakultet na kom je ministar navodno završio osnovne studije, očekujemo od Tužilaštva Republike Srbije da, po ugledu na Tužilaštvo BiH, postupi po zakonu i izda zahtev prosvetnoj inspekciji, u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da proveri zakonitost sticanja diplome ministra Stefanovića.


Prosvetna inspekcija je dužna da proveri kako je moguće je ministar diplomu stekao na fakultetu za koji su i srpski i britanski nadležni organi potvrdili da se nikada nije bavio obrazovanjem, i da, ako su ovi podaci tačni, u Službenom Glasniku izda nalog za proglašenje ove diplome, i svih diploma koje je ministar kasnije stekao na osnovu nje, ništavnim.


Ako se neko pita koji je način da građani vrate poverenje u institucije, evo odgovora – ovakvo postupanje u slučaju diplome ministra Stefanovića je jedini način.

 


Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.