Udruženje sindikata vojnih penzionera Srbije: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Srđan Ilić

Udruženje sindikata vojnih penzionera Srbije: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Na elektronskoj sednici Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je usvojilo sledeće saopštenje.

Gospodine  kandidatu za predsednika Srbije, Aleksandre Vučiću,

Ovih dana su moje kolege penzioneri dobili još jednu uvredu, dobili su vaš dopis na kućnu adresu sa neprimerenim sadržajem. Ako je dopis upućen u vaše ime imamo  potrebu da vam odgovorimo.

Iako smo mi penzioneri, 28.03.2017. godine održali protestni miting i poručili vam, da je penzionerima dosta vaših neispunjenih obećanja,  otimanja i neusklađivanja naših penzija, vi tvrdite suprotno.

U dopisu koji ste nam dostavili iznosite tvrdnje koje ne stoje i vređaju zdravu pamet. Ipak smo mi, kojima ste neustavnim i nemoralnim zakonima smanjili i prekinuli usklađivanje penzije, obrazovani a ogroman broj ima završena poslediplomska stručna i naučna usavršavanja.

Gospodine predsednički kandidatu, niste dokazali da je Srbija bila u bankrotu, nismo dali saglasnost da nam smanjite penzije, zakonom nije propisano i mi ne znamo, za šta trošite naš novac a imamo informacije da ga nedomaćinski razbacujete iz budžeta na svakom koraku.

Plašite nas, da, ukoliko ne budete vi predsednik, da će neko drugi ometati prosperitet, stabilnost i ugroziti isplatu penzija. Godinama tvrdite da ste „najbolji predsednik vlade Srbije“ a sada nas ostavljate na nemilost nekom drugom. Gospodine, kako će Srbija, kako ćemo mi, bez vas kao „najboljeg predsednika Vlade“? Zašto ne pristajete da neko kontroliše kuda vodite Srbiju?

Ne želimo da budemo heroji  nekome, ko je, suprotno Ustavu Srbije i moralu, nasrnuo na imovinu društvene grupe koja je uglavnom bolesna i gladna. I prestanite da budete posrednik između nas penzionera i stranih investitora, možda ih mi ubedimo, da radnika u Srbiji plaćaju tako, da može od svog rada časno i dostojanstveno da živi.

Niste nam dokazali da se borite za naš i bolji život naših potomaka jer već 5 godina od kada ste na vlasti, mi takav bolji život nismo osetili a biološki ne možemo da ga čekamo 35 godina. Naša deca zbog tog „boljeg života“ odlaze. Za  nekoliko godina Srbija će ostati bez svoje budućnosti.

To što se trudite da penzije budu redovne nije dovoljno jer mi stari sve više „brže, jače i bolje“ umiremo, zbog nedostatka hrane, lekova i medicinske zaštite.

Vi, kao neko ko je preuzeo upravljanje državom, u skladu sa međunarodnim konvencijama, imate obavezu da se starate o starima, bolesnima i siromašnima. To vam je posao, zbog toga imate platu i ostale privilegije. Molimo vas da ostavite građanima  ocenu kako to radite. Uostalom i sve drugo što radite, treba građani da cene a ne vi, jer prečesto u prikazivanju rezultata svoga rada ne pokazujete skromnost.

Vojni penzioneri će vas pamtiti i po prevari koju, uz pomoć zaključka Vlade, vrši PIO fond, u vezi vanrednog usklađivanja penzija od 1.1.2008. godine.

Gospodine, poznajemo se iz 2014. godine kada ste javno izjavili da će „penzioneri  biti  poslednji,  čija će prava  bilo ko da dira“. Pored ostalih rezultata, ostaćete zapisani u istoriji kao neko, ko je prvi u Srbiji smanjio penzije.

O vašem doprinosu unižavanju profesionalnih pripadnika Vojske Srbije nećemo ovoga puta.

Nas, na zalasku života možete prevariti samo jednom i tu mogućnost ste već iskoristili.

Dosta uvreda i ponižavanja penzionera!

Predsedništvo

Udruženje sindikata penzionisanih