Novosti

Umesto u dijasporu vladajuća koalicija ulaže u Tomine privatne poslove

M. Jošida

Umesto u dijasporu vladajuća koalicija ulaže u Tomine privatne poslove

Povodom preseljena zaposlenih u Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Vlada je još jednom pokazala da joj je preči lični interes svojih stranačkih drugara od interesa srpskog naroda u rasejanju.

Jedino što je korisno od Tominog useljenja u zgradu Uprave, jeste to, što će se sigurno povećati izvoz alkoholnih pića u Kinu i Rusiju („čuvene“ Tomovače), i na taj način smanjiti spoljno trgovinski deficit sa ovim zemljama.

Umesto da se u Upravi zaposli još 20-30 mladih ljudi koji poznaju strane jezike, vladaju modernim informacionim tehnologijama, i koji bi bili garant da će se mnoge konkretne ideje o saradnji dijaspore i matice pretočiti u delo, Vlada je u tu zgradu udomila Tomu i njegove saradnike, da preko državnih institucija proširuju svoje privatne poslove.

Od kada koalicija SNS-SPS upravlja Srbijom, status dijaspore je i institucionalno degradiran, tako da je od nekadašnjeg Ministarstva za dijasporu, pa Kancelarije koja je bila u nadležnosti Vlade Srbije, Uprava sada glavno koordinacione telo za saradnju sa Srbima van Srbije. I to ne bi bio problem, da je ta Uprava brojnija, operativnija i sa više ovlašćenja. Ona je na žalost apsolutno marginalizovana i o malo čemu odlučuje, a direktora nema već tri godine. Pored toga ni Skupština dijaspore, koja je trebala da bude glavno izvršno telo dijaspore, sastavljeno od najeminentnijih Srba iz inostranstva, se ne sastaje već 3 godine.

Kako se radi sa dijasporom najbolje pokazuje primer mađarskog premijera Viktora Orbana, čija Vlada godišnje izdvaja za Mađare van Mađarske 300 miliona evra budžetskih sredstava. Vlada Aleksandra Vučića je poređenja radi, budžetom za 2017. godinu izdvojila 175 miliona dinara za dijasporu i Srbe u regionu, a za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu , čiji se predstavnici javno izjašnjavaju da će ovi delovi centralne Srbije jednog dana biti deo Velike Albanije, čak 330 miliona dinara! Toliko o brizi ove Vlade za srpski narod u rasejanju!


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest: