Novosti

Usvajanje budžeta ili opština Lučani kao Titanik

Usvajanje budžeta ili opština Lučani kao Titanik

Nakon dve godine od čuvenih vanrednih lokalnih izbora u Dragačevu, održanih 28.12.2014. nema Industrijskog kombinata, nema Osnovnog suda, nema novih 2000 radnih mesta, nema dolazaka ministara, nema velikih investicija, nema čega nema...a i nas je sve manje.

To je budućnost u koju su tada građani masovno poverovali. Obećanje ludom radovanje.  Budžet opštine Lučani za 2017. godinu koji je 30. decembra usvojila vladajuća naprednjačka većina, uz podršku satelita iz SPS i Nove Srbije, niti je razvojni, niti je investicioni, ali je dovoljan za dalje lagodno preživljavanje brojnih stranačkih pijavica iz ove tri partije-firme, koje su na opštinski Budžet zakačene. Ovakav Budžet ne daje bilo kakvu nadu za postepeni oporavak dragačevskog sela, konsolidaciju posustale privrede i ozbiljniju pomoć socijalno najugroženijim slojevima stanovništva. Ovakav Budžet samo je nastavak pogubne politike Srpske napredne stranke i njenog lokalnog gospodara i vladara iz senke Slobodana Jolovića, koji zarad lične promocije sistematski uništava sve što je preostalo i u onako opustošenom Dragačevu.

Prihodi i rashodi Budžeta projektovani su na nešto više od 630 miliona dinara, što je veštačko pumpanje istih barem za 20 %, budući da je realno punjenje Budžeta maksimalno 500 do 515 miliona dinara na godišnjem nivou. Predložene budžetske aproprijacije predviđaju ogromne izdatke za partijsko SNS preduzeće „Centar za Kulturu i sport opštine Lučani“, od ogromnih 51 milion dinara?! Napominjemo da Centar za kulturu već dve godine funkcioniše sa vd direktorom (već treći stupio na dužnost), a sve u cilju čuvanja ove unosne fotelje u slučaju mogućih promena na poziciji načelnika Moravičkog okruga, i povlačenja istog na neki od pripremljenih rezervnih položaja. Za partijsko preduzeće SPS-a, Biblioteku opštine Lučani, Budžetom je predviđeno neverovatnih 17,4 miliona dinara, što sasvim sigurno neće otići na potrebe bibliotečkog fonda, osoblja i običnih troškova , već na „alternativne projekte“ njenog direktora.       Za partijsko preduzeće Nove Srbije – Turističku organizaciju, prema Budžetu, otići će velikih 14 miliona dinara, što opet podrazumeva „koalicioni miraz“ koji je pripao ovoj družini poznatoj i kao „Zoka, Rade, Aco i sinovi“. Zamenica Predsednika Skupštine, (novi Predsednik se ne bira iz istih razloga kao i direktor centra za Kulturu), dobijaće izdašnu apanažu za svoj „rad“ u iznosu od 500,000 dinara za 2017. godinu.

    Novoosnovano fantomsko SNS preduzeće „Dragačevo Putevi“ dobiće tako 39 miliona dinara, kako bi moglo dalje da nastavi ulogu „protočnog bojlera“ za opštinski novac koji mu se politički dodeljuje, iako se na granici zakonitosti bavi sumnjivim poslovima, poput ranije Direkcije za izgradnju, koju je, da je bilo pameti, trebalo ugasiti, a radnike i mehanizaciju preuzeti od strane JKP „Komunalac“ i opštinske uprave, kao što je urađeno u većini gradova i opština u Srbiji. Ipak cirkus se nastavlja, sada preko „Dragačevo Puteva“. U opštini koja godišnje gubio oko 800 stanovnika, i gde je sve manje novorođenčadi, vladajuća većina odbija da poveća iznos naknada za novorođenčad, odbacujući amandman Dveri da se sa postojećih 30 000 dinara po svakom novorođenčetu, taj iznos poveća na 50 000 dinara za svako prvo, 70 000 dinara za svako drugo i 90 000 dinara za svako treće i naredno dete u porodici. Ne prihvata se čak ni predlog Dveri da se uvede posebna Budžetska linija za veštačku oplodnju od 1 milion dinara, kao početna podrška lečenju parova koji ne mogu da se ostvare kao roditelji. Srpska Pravoslavna Crkva kao jedina verska organizacija na teritoriji naše opštine, prinuđena je da aplicira za sredstva od 1,4 miliona dinara na Konkursu poput drugih udruženja i organizacija, a ne prihvata se predlog Dveri da se taj iznos poveća na 2,5 miliona dinara, zbog izgradnje Crkve na Čemernu i nužne rekonstrukcije postojeći verskih objekata.      U opštini iz koje mladi masovno odlaze u beli svet, bežeći od besperspektivnosti i bez ikakve šanse za budućnost, ne prihvata se predlog Dveri da se poveća iznos sredstava predviđenih za stipendiranje najtalentovanijih i najuspešnijih učenika srednjih škola i studenata državnih fakulteta koji žive u opštini Lučani, povećavanjem predviđenog iznosa sredstava za dodatnih 2,4 miliona dinara, što bi bilo dovoljno za novih 15 do 20 stipendija. Trenutna sredstva dovoljna su samo za mali broj postojećih stipendija.

    Sa druge strane da ne bi sve bilo tako crno za građane opštine Lučani, pobrinule su se Dveri koje su velikim zalaganjem svojih stručnih službi i odbornika, uspela na današnjoj sednici Skupštine da ubede deo vladajuću većinu da prihvati amandman koji je podnela odbornička grupa „Dveri, poljoprivrednici i omladina“ čijim usvajanjem su se značajno povećala izdvajanja sredstava iz Budžeta za poljoprivredne subvencije sa predviđenih 10 miliona (1,66 % od Budžeta) na 21 milion (3, 33 % Budžeta za 2017), pri čemu će i ova dodeljena crkavica dobrim delom biti korišćena za plaćanje duga za poljoprivredne subvencije po zahtevima podnetim u 2016. godini. Poljoprivrednik je u opštini Lučani prvi u redu kada se plaća porez, poslednji kada on treba nešto da dobije, da bi opstao i preživeo. Seljak je potcenjen, ponižen i naprednjačkoj mašineriji služi samo za pravljenje glasova. Usvajanjem ovog amandmana na predlog Dveri, i uz podršku opozicije i jednog dela odbornika vlasti uspeli smo bar donekle da pomognemo preživljavanje ogoljenog dragačevskog seljaka, kome je iz godine u godinu sve teže, a na uštrb usluga po ugovoru koje su javna preduzeća i ustanove želele da usvoje preko svakog razumnog nivoa, što je našim amandmanom sprečeno. Sve ostalo što su Dveri predložile kroz konkretne amandmane na Budžet nije prihvaćeno, ali vlast se ne potresa, biće para za iće, piće, bankete, krkanluke, gorivo i službene automobile koji se koriste u privatne svrhe. Biće para za sve drugo sem za ono što je od narodnog interesa. Dok Titanik tone, naprednjački orkestar veselo svira poslednji ples.

Svim građanima želimo srećne predstojeće Božićne i Novogodišnje praznike!

Mir Božiji - Hristos se rodi!

  Info služba Dveri Dragačevo

Podeli vest: