Novosti

Uzajamni institucionalni odnos Srbije i Ukrajine je licemeran

Uzajamni institucionalni odnos Srbije i Ukrajine je licemeran

Niti predsednik Odbora za evropske integracije brine o teritorijalnom integritetu Srbije, niti je Srbija uslovljena da postavlja paritet u poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, imajući u vidu da time ne priznaje teritorijalni integritet Ruske Federacije, čiji je Krim sastavni deo.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su sa potpredsednicom Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Ivanom Klimpuš-Cincatze. Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić (LSV) zahvalila je potpredsednici ukrajinske Vlade na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, stoji u zvaničnom saopštenju Narodne skupštine. Kako ne bi ostala dužna predsednici Odbora za evropske integracije, koja pripada stranci koja ne krije da se zalaže za priznavanje nezavisnog Kosova, zvanični EU i NATO aparatčik Ukrajinske vlade, Klimpuš-Cincatze se zahvalila što Srbija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine i izrazila uverenje da će dijalog i diplomatski pregovori, uz podršku evropskih partnera, doprineti realizaciji Briselskog sporazuma, ali i rešenju krize u Ukrajini. Na prvi pogled odlični odnosi dve evropske zemlje koje teže članstvu u EU.

Međutim, realna politička situacija zahteva malo dublju analizu ovih pozitivističkih izjava. Pre svega, sprovođenje antiustavnog Briselskog sporazuma ima veze sa puzajućim priznavanjem nezavisnog Kosova, za šta se ove dve izdvojene političke figure sigurno zalažu, a drugo i važnije za poznavanje (ne)realnosti odnosa Srbije i Ukrajine je što uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta ove dve zemlje nemaju isti paritet kada su u pitanju Kosovo i Metohija i Republika Krim.   66fc6b85-f984-4b97-b463-7afa8dc98e69   Pre svega Kosovo i Metohija je nakon bombardovanja 19 zemalja članica NATO pakta, nasilno odvojeni i okupirani deo teritorije Republike Srbije od strane NATO-a i arbanaških separatista, koji je ujedno istorijski potvrđena kolevka srpske duhovnosti, tradicije i državnosti, odakle su viševekovni stanovnici Kosmeta - Srbi mahom proterani sa svojih vekovnih ognjišta, a mnogi njihovi domovi i sakralni objekti devastirani ili uništeni do temelja. Sa druge strane, Republika Krim nije nasilno odvojena teritorija od Ukrajine, već su se građani na referendumu opredelili da se Krim vrati u sastav Ruske federacije, gde i istorijski i tradicionalno pripada, nakon što je ova oblast bila devastirana vladavinom Ukrajine. Da podsetimo, Krim je Hruščovim dekretom 1954. izdvojen iz Ruske SFSR i pripojen Ukrajinskoj SSR, a Ukrajina je proglašena za nezavisnu državu raspadom SSSR-a 1991. Niti predsednik Odbora za evropske integracije brine o teritorijalnom integritetu Srbije, niti je Srbija uslovljena da postavlja paritet u poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, imajući u vidu da time ne priznaje teritorijalni integritet Ruske Federacije, čiji je Krim sastavni deo.   U-Federalnom-okrugu-Krima1   Srpski pokret Dveri jasno se opredelio za nelicemeran politički odnos sa Ruskom federacijom, ali i sa Ukrajinom, posetivši Krim i njene državne institucije na Krimu i u Moskvi, o čemu je nedovoljno upoznata srpska javnost, a lideri Dveri i DSS sa članovima delegacije krivično gone vlasti u Kijevu. Tom prilikom posećen je i hram Svetog Vladimira ravnoapostolnog, kijevskog kneza, prosvetitelja Rusije, podignut na mestu njegovog krštenja, koji je udario temelje istočno-hrišćanskoj civilizaciji slovenskih naroda kojoj pripada i Srbija. Da većina naroda u Ukrajini poštuje vrednosti koje je uspostavio knez Vladimir pre 1000 godina u Kijevu, svedoči i jučerašnja litija ulicama Kijeva u kojoj je učestvovalo preko 80.000 ljudi. Svakako da stavovi i zaključci gospođe Tepić i Klimpuš-Cincatze niti su deo tog nasleđa, niti odražavaju sistem vrednosti naroda zemalja u čijim institucijama sede, već su deo okupacionih direktiva birokratsko-finansijske oligarhije Evropske unije i NATO-a, koji su otvoreni protivnici vrednosti i stavova naroda zemalja koje bi trebalo da predstavljaju.   U-drzavnom-Savetu-Republike-Krim1-crop Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.