Novosti

VEČAN POMEN - Mirko Ćelić (1983-2019)

VEČAN POMEN - Mirko Ćelić (1983-2019)

Aktivan podržavalac i pristalica Dveri bio je od 2011. godine, i višegodišnji predstavnik i poverenik u svom kraju. Na opštinskim izborima u Apatinu na listi Dveri postao je član mesne zajednice Prigrevica.


Obaveštavamo članstvo Srpskog pokreta Dveri da se uoči Badnjeg dana upokojio u Gospodu naš brat i saborac Dimitrije Mirko Ćelić (1983.) iz Prigrevice (Opštinska organizacija Apatin). Oni saborci koji su ga poznavali jednodušno će ga ukratko opisati kao delatnog rodoljuba, nadarenog od Boga mnogim veštinama i vrlinama, bogatog oca tri divne devojčice koje mu je podarila supruga Nataša, i pre svega pravoslavnog verujućeg Čoveka koji se uvek ugledao na najbolje uzore.


Formalno obrazovanje posle Srednje poljoprivredne škole, sticao je na Višoj poslovnoj školi u Beogradu, Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju i beogradskoj Likovnoj akademiji odsek Vajarstvo. Profesor i najveći živi uzor mu je bio dr Predrag Ristić koji ga je u više navrata predstavljao kao svog najboljeg učenika i baštinika njegove paradigme.


Nažalost, s obzirom da je bio na početku akademske karijere, održao je samo jednu samostalnu izložbu svojih umetničkih radova. Bavio se profesionalno izradom ikonostasa u kamenu i drvetu, i crkvenih mozaika. U javnosti će verovatno ostati najprimetniji i najpoznatiji njegovi spomenici "Krajiška suza" na Banstolu i Spomenik palim junacima 1991-1999 u Apatinu na Dunavu.


Od njegovih mnogobrojnih talenata, zanata, umeća i hobija, pomenućemo samo neke u kojima je postizao lepe rezultate. Bio je član apatinskog ronilačkog kluba, beogradskog speleološkog društva, a kao ljubitelj prirode i životinja bavio se aktivno ornitologijom i zaštitom ptica. Bio je ponosni član Guslarske škole Vukojice Sandića i jedini konstruktor ličkih dvostrunih gusala. Nasledio je od svojih predaka kovački zanat i radionicu u kojoj je izrađivao replike srpskih mačeva sa srednjevekovnih fresaka, a pripadao je i Kraljevskom redu vitezova. Bavio se i fotografijom pa je na međunarodnom konkursu za najbolju fotografiju stradalih pravoslavnih svetinja osvojio prvu nagradu. Bio je član Srbskog istorijskog društva "Miloš Milojević", saradnik i dobrotvor Gradskog muzeja u Somboru i veliki zaljubljenik u istoriju i arheologiju.


Izdavačku delatnost započeo je priređivanjem neverovatne "Knjige o Migi", zbirke pesama i priča, koja posle 70 godina ćutanja donosi javnosti istinu o mladom četničkom pesniku iz Šapca. Miga je na kraju rata progonjen po šumama i stradao, ali njegova pesmarica čudom biva sačuvana za buduće generacije.


Na čudan način, brat Dimitrije je otkrio, i uz podršku predsednika opštine Milana Stamatovića, sa svojim kolegama speleolozima i lično istraživao masovnu grobnicu u jami Cerova na Zlatiboru, gde se dogodio komunistički zločin nad mladim četnicima.


Ćelić je bio Ličanin iz sela Raduča, i redovno je obilazio svoj zavičaj o zavetnim danima, vredno obnavljao i donirao tamošnji hram, hodočastio mesta stradanja, a pre nekoliko godina je pokrenuo i sproveo do kraja projekat od istorijskog i crkvenog značaja, koji je obuhvatio fotografisanje svih crkava i crkvišta u Lici, kao i sakupljanje i obradu arhivske građe. Izložba o viševekovnom stradanju Like je održana u kripti Hrama Svetog Save u Baogradu a knjiga sa istim sadržajem je u pripremi za štampu. 


Aktivan podržavalac i pristalica Dveri bio je od 2011. godine, i višegodišnji predstavnik i poverenik u svom kraju. Na opštinskim izborima u Apatinu na listi Dveri postao je član mesne zajednice Prigrevica.


Porodični ideal mu je bio glavni motiv u njegovim životnim podvizima, a posle kraće borbe sa opakim rakom, iza sebe je ostavio ožalošćenu suprugu Natašu, troje maloletne dece i majku.


 


Podeli vest:

Komentari (3)

 1. Nikola

  Ponos i dika kako Prigrevice tako i Raduča, čovek koji se dao 101% u svemu što je radio. Čast mi je što sam te znao, što smo drugovali kroz osnovnu i srednju školu, što si moj Radučanin i što su se putevi naših familija ukrštali kroz vekove, jedino žalim što nisi dobio više vremena za svoju plemenitu misiju ovde, među nama... Večna ti slava, brate Ćelase!

  Odgovori
 2. Душа

  Имала сам много лепих друженја са Мирком.Спремали смо се за пријемни за среднју школу,акасније у средјној школи и факултету учио је са мном математику.Мало је било тако паметних и особених момака.Мирко је био ренесансна личност у најлепшем значенју .Човек са много божјих дарова.Такви се ретко рађају.

  Odgovori
 3. Milena Micic Glavonjic

  Ovakve licnosti, poput Dimitrija Celica, steta sto su u misiji na Zemlji bili tako kratak vremenski period! " Mnogo hteo, mnogo zapoceo, cas umrli njega je omeo..." al ostavi traga rab Dimitrije za vecnu pamjat!

  Odgovori

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.