Novosti

Veliki poraz Vlade Srbije: Slavica Đukić Dejanović da podnese ostavku

Veliki poraz Vlade Srbije: Slavica Đukić Dejanović da podnese ostavku

Jučerašnjoj najavom da će izdvojiti samo 1 milion evra za potrebe populacione politike Vlada Republike Srbije priznala je ozbiljan poraz na polju borbe protiv bele kuge kao državnog prioriteta prve vrste. Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku, odmah treba da podnese ostavku.

U zemlji u kojoj 40.000 ljudi više umre nego što se rodi na godišnjem nivou, u kojoj imamo ispod jednog deteta po bračnom paru, u kojoj 20% bračnih parova ne može da ima dece – izdvojiti iz budžeta 1 milion evra za populacionu politiku prvorazredni je skandal.

Još je veći skandal tražiti od lokalnih samouprava da osmisle projekte populacione politike, iz čega jasno zaključujemo da Vlada takve projekte nema, iako već 10 meseci ima ministra koji samo time treba da se bavi. Ako za 10 meseci Slavica Đukić Dejanović nije bila sposobna da osmisli i pokrene jedan jedini projekat iz oblasti populacione politike i pokrene rad Demografskog saveta – to je još jedan razlog zašto hitno treba da podnese ostavku i napusti to mesto.

Pitamo ministarku kako može da za dobijanje ovih bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama ispostavlja uslov da imaju radna tela zadužena za pitanja demografije kada Vlada Republike Srbije nije imala takvo telo do pre nekoliko meseci? Zašto su gradovi i opštine uslovljeni i da imaju u svom budžetu predviđena sredstva za mere podrške porodici kada ih nema Vlada Republike Srbije? Zar je moguće da će ovi pilot-projekti da zažive samo u četiri opštine u celoj Srbiji, ako znamo da je problem bele kuge prisutan u svim gradovima i opštinama Srbije?

Skandalozna izjava ministarke da će opštine koje uspeju u ovim pilot-projektima biti model za pravljenje zakonskih akata koji će obavezivati državu da pomaže i druge opštine po sličnom modelu – deluje neverovatno! Zar država već nije obavezna da pomaže sve opštine u Srbiji u borbi protiv bele kuge? Zar je moguće da aktuelna vlast nema nikakvu ideju o zakonskom modelu za zaštitu porodica u Srbiji i razvoj populacione politike, nego će tek nakon nekakvih eksperimenata da traga za zakonskim modelom?

Vlast koja nije sposobna da rešava problem bele kuge i nema nikakve zakonske predloge iz ove oblasti – treba da podnese ostavku i ode. Takva vlast nam nije potrebna. Slavica Đukić Dejanović treba da bude primer nesposobne ministarke koja je smenjena već posle 10 meseci jer je pokazala da ništa ne može da uradi u resoru za koji je zadužena. Nema nikakvog smisla deliti državne resore samo da bi se zadovoljila partijska podela plena na vlasti, ako su kadrovi na tim mestima nesposobni za rešavanje nagomilanih problema.


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest: