Autorski tekstovi

Radiša Ćeriman: Crna Gora – primer privatizovane države

Radiša Ćeriman: Crna Gora – primer privatizovane države

Najnovija dešavanja u Crnoj Gori, a u vezi sa novim predlogom „Zakona o slobodi vjerovispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica“, direktan su nastavak progona SPC na prostoru Crne Gore i pokušaj jačanja nekanonizovane Crnogorske pravoslavne crkve.

Ovim predlogom zakona bi trebalo da sva crkvena imovina koja je stečena do 1918. godina, odnosno do pripajanja Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pripadne današnjoj crnogorskoj državi.
Svakome ko je malo bolje upućen u odnos crnogorskog režima prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jasno je da se radi o nastavku progona svega srpskog u Crnoj Gori, a pogotovu srpske crkve, jer upravo Crkva podseća Mila Đukanovića za šta se nekad zalagao i šta je nekad bio.


Zanimljiva je i analogija između predsednika Srbije i predsednika Crne Gore: obojica su promenili svoju politiku za 180 stepeni, obojica su od srpskog nacionaliste postali antisrpski takozvane „proevropske kosmopolite“. Takođe obojica su ugušili medije i stvorili autoritarne režime sa prividom demokratije.
Ono što je još zanimljivije, obojici EU gleda kroz prste, jer itekako dobro obavljaju poslove koji su im nametnuti. Vučić u Srbiji guši srpsku nacionalnu svest, a Đukanović to isto radi u Crnoj Gori. Zato i ne čudi činjenica to što njih dvojica odlično sarađuju, kao ni to da predsednik Srbije nijednom nije išao u posetu Crnoj Gori, iako je srpska dijaspora tamo najjača u regionu.


Umesto da jasno stavi do znanja crnogorskim vlastima da neće dozvoliti nastavak represije nad SPC, predsednik Srbije šalje „molbe, nade i želje“ da se izuzetno štetni zakon ne usvoji. S obzirom na to da je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zadužen za čuvanje Srpstva i srpske crkve u Crnoj Gori, ni ne čudi nas izostanak adekvatne reakcije sprskih vlasti po tom pitanju.
Najveći neprijatelj antisrpskih režima i u Srbiji i u Crnoj Gori je upravo Mitropolit Amfilohije, koji je oduvek bio čuvar vatre Srpstva na prostoru Crne Gore, ali što je još važnije na prostoru Kosmeta, gde je čuvar Pećkog trona.


Imamo dve antisrpske vlade u dve srpske države, ali takođe imamo i dva srpska naroda na tim prostorima, i sve dok je SPC i Amfilohija, naš identitet neće biti izbrisan, pa nas zbog toga i ne čude toliki napadi na Crkvu i crkvene velikodostojnike kao što je Amfilohije.
Poručio bih nesrpskim predsednicima isto ono što za one koji su se „provjerili“ kaže otac Crne Gore i Srpstva u istoj Njegoš: „No mu  prosto ne bilo pred Bogom što ocrni obraz pred svijetom, te se zvati Srbinom ne hoće. Ovo ti je Srbe iskopalo, robovima tuđim načinilo“.Radiša Ćeriman, Omladina Dveri

(Foto: Radio Slobodna Evropa)

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Radiša Ćeriman