Autorski tekstovi

Da  li je opština Alibunar pred gašenjem?

Da li je opština Alibunar pred gašenjem?

Svedoci smo da je u poslednje vreme opština Alibunar u veoma nezavidnom položaju. Dotakli smo dno, postali smo najnerazvijenija opština u Vojvodini i druga po odlivu stanovništva u Srbiji.

Da stvar bude još gora nastavlja se trend  degradacije života. Vlast je počela da nam gasi i razmešta institucije, a mi sedimo skrštenih ruku i mirno gledamo, kao da se to dešava nekom drugom.


 Naime, pre par godina nam je ukinut Opštinski sud, Poreska uprava nam je skoro skorz prebačena u Vršac i samo je pitanje dana kada će prestati sa radom u Alibunaru, a pred zatvaranjem i premeštanjem u Pančevo je i katastarska služba.


 Pitam se da li uklanjanjem ovih institucija Alibunar ima i dalje atribute opštine. Hoćemo li mirno sedeti i gledati kako propadamo kao da to nas ne dotiče i kao da se ne dešava nama? Postoji jedna izreka „Ko se bori može i da izgubi, ko se ne bori taj je već izgubio.”,pa shodno ovoj izreci postavljam pitanje svim  stanovnicima moje opštine, a naročito onima koji su prodali budućnost svoje dece i svih nas za 1000 dinara ili zarad nekih svojih sitnih privilegija:


Hoćemo li mirno sedeti i gledati kako nam ova bahata vlast gasi jednu po jednu instituciju i na kraju ugasiti samu opštinu?


 Hoće li vam biti drago kada ćete za par potvrda i izvoda, koji su inače besplatni, morati da izdvojite par dana i par hiljada dinara da bi do istih došli, čekajući u redovima na šalterima u Vršcu i Pančevu?


Mislite li da je u opštini od 502 kvadratna kilometara dovoljno da dežura jedna ekipa Hitne pomoći, uz obrazloženje da je to zakonom propisano u skladu sa brojem stanovnika?


To nije nadležnost Ministarstva zdravlja, već naše Opštinske uprave. Zakoni i propisi su uglavnom pravljeni prema gusto naseljenim urbanim sredinama, a ne prema ruralnim kao što je naša opština. Vlast u našoj opštini pokazuje koliko joj je stalo do svojih građana i svojih glasača samim tim što se ne meša u svoj posao i svoja ovlašćenja, slepa je za potrebe svojih sugrađana, ali zato slepo sluša naređenja iz Beograda i Novog sada. Hoćemo li mirno sedeti i gledati kako nam deca glavom bez obzira beže odavde? Naša je moralna i roditeljska obaveza  da se borimo da svojoj deci obezbedimo uslove da ostanu ovde, žive i rade i budu svoj na svome.


Dragi moji sugrađani, mislim da je vreme da uzmemo stvar u svoje ruke i sami upravljamo svojim životima, da ne bismo sutra saginjali glavu pred našom decom kada budu pakovale kofere i kretala na put u potrazi za nekom boljom budućnošću. Bojim se da će nas ovaj palanački duh, malodušnost i inertnost dovesti do tačke u kojoj više neće biti mesta za one koji zaista nešto mogu, žele i hoće nešto da promene. Razmislite dobro o ovome, sve je u našim rukama.


 

Miodrag Stojaković, OO Dveri Alibunar


Podeli vest:

Komentari (2)

  1. Djurica

    Svaka ti je na mestu!

  2. vev

    Sve napisano istina, samo je izostavljen prevoz! Naime mnoga sela su postala geta-prava, jer nemaju svi automobile, da bi obavii poslove, a jedan autbus dnevno, saobraca recimo -iz Dobrice (selo opstine Alibunar) u 05:30h za Beograd, povratak iz Beograda u 13h! Iz Alibunara je moguce tokom dana putovati u svim pravcima. Dakle Nije potreban cak autobus, vec - mini bus, koji bi saobracao u oba pravca na 1,5h-2h, do Alibunara, pa bi ljudi mogli da odu i do lekara koji u selima radi 1 nedeljno, ali ukinuta je apoteka pa se po lekove mora ici u Alibunar! Znaci ujutro krenes i oko 15h stignes kuci! SVe ostalo je istina prava, kakve veza sela Opstine Alibunar imaju sa Vrscem, a katastar sa Pancevom?! I ako su povezani , kako to da okolna sela Panceva i Vrsca, dobijaju oduzeto poljoprivredno zemljiste -agrarnom redormom 1946.g., a u Alibunaru Drzavno nista, niko ne zna!

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Miodrag Stojaković