Novosti

Deklaracija o budućnosti Vojvodine

Deklaracija o budućnosti Vojvodine

Saborska deklaracija Srpskog pokreta Dveri povodom 100-godišnjice prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Povodom 100-godišnjice oslobođenja i prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, Srpski pokret Dveri želi da ukaže i na važnost događaja koji su prethodili ovom  velikom činu, događaja bez kojih bi istorija Novog Sada, možda, bila oslikana drugačijim bojama. Jedan od najvažnijih, bez sumnje, jeste i ulazak oslobodilačke srpske vojske u Novi Sad, 9. novembra 1918. godine.


Imajući u vidu istorijski i politički momenat i okolnosti u kojima se država Srbija, srpski narod i svi građani Srbije nalaze. Znajući da Srbija i severna srpska pokrajina Vojvodina u 2018. godini obeležavaju velike istorijske jubileje:


·         170. godina od stvaranja autonomije srpskog naroda u okviru Austrije i formiranja Srpske Vojvodine;

·         100  godina  od  prisajedinjenja  Srema,  Banata,  Bačke  i  Baranje Kraljevini Srbiji;

·         100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kada je veliki broj Srba van Srbije dobrovoljno došao da ratuje na strani svoje braće i pruži ogroman doprinos oslobođenju i ujedinjenju; i

·         100 godina od kada su žene izborile pravo glasa, i u Novom Sadu – po prvi put u Evropi - glasale za prisajedinjenje Srbiji,


Posebno  ističući  da  je  čin  Prisajedinjenja  jedna  od  najvećih istorijskih pobeda srpskog naroda u njegovoj istoriji,


Naročito osećajući obavezu da je srpski narod kao državotvorna i najbrojnija nacija u AP Vojvodini istovremeno i najodgovorniji za poštovanje i očuvanje mira, stabilnosti i tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa sa svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive,


Srpski  pokret  Dveri,  sa  namerom  da  pokrene  aktivnosti  za poboljšanje života svih građana AP Vojvodine, povodom navedenih jubileja donosi: Deklaraciju o budućnosti Vojvodine.

 


Deklaracija o budućnosti Vojvodine

·         Severna  srpska  pokrajina  Vojvodina  je  vekovnom  voljom  njenih  građana  sastavni  i neotuđivi deo Republike Srbije.


·         Republika  Srbija  treba  da  poštuje  sve  specifičnosti  istorijskog,  nacionalnog, kulturnog, religijskog i političkog života svih građana AP Vojvodine.


·         Javni medijski servis građana Vojvodine RT Vojvodina mora izveštavati istinito, blagovremeno i nepristrasno, poštujući ljudska prava i novinarsku etiku, i obezbeđujući jednaku zastupljenost svih političkih aktera. Pored toga, javni medijski servis građana Vojvodine je dužan da obezbedi sadržaje koji nude obrazovni i kulturni program za decu i odrasle i sadržaje koji promovišu porodični model društva, tradicionalne i univerzalne ljudske vrednosti.


·         Podrška rađanju, zaštita porodice i ostanak mladih mora da zauzme najvažnije mesto u okviru svih delatnosti pokrajinskih institucija i lokalnih samouprava na teritoriji severne srpske pokrajine.


·         Sve  državne  institucije,  a  naročito  one  iz  sektora  obrazovanja  i  kulture,  kao  i organizatori svih kulturnih manifestacija, dužni su da kroz svoje aktivnosti promovišu sve značajne datume vezane za kulturno-istorijske događaje na ovom prostoru vekovima unazad.


·         Posebno je potrebno obezbediti poštovanje ćirilice kao glavnog državnog i ustavnog pisma Srbije, kao i očuvanje celokupnog srpskog književnog i kulturnog blaga, sačuvanog i na ćirilici i na latinici. Isto poštovanje mora da se odnosi i na očuvanje identiteta i tradicije svih nacionalnih manjina u AP Vojvodina, koja može da služi kao primer harmoničnih odnosa unutar jedne višenacionalne sredine u čitavoj Evropi.


·         Neophodno je nastaviti obeležavanje svih datuma značajnih za istoriju (i budućnost) Srbije i Srema, Banata i Bačke i nakon završetka proslave velikih jubileja, kao i uvrštavanje svih relevantnih istorijskih podataka vezanih za ove datume u udžbenike na teritoriji čitave Republike Srbije.


·         Vlada Republike Srbije je dužna da se stara o interesima građana obe svoje pokrajine, jednako u svim delovima Republike, što podrazumeva zaštitu teritorijalnog integriteta, obezbeđivanje svih uslova za kvalitetan život u ekonomskoj, kulturnoj, političkoj i svakoj drugoj sferi života. Odustajanje od borbe za očuvanje Kosova i Metohije kao južne srpske pokrajine u sastavu Srbije ne može se kompenzovati patriotskim „busanjem u prsa“ aktuelne vlasti na severu Srbije.


·         Republički i pokrajinski organi su jednako odgovorni za očuvanje prirodnih i privrednih resursa i zaštitu životne sredine u AP Vojvodina, kao i prioritetnu podršku domaćoj privredi  i  poljoprivredi  kroz  različite  vidove  državnih  subvencija,  poreskih olakšica, izvoznih garancija i povoljnih bankarskih kredita.


·         Vlada Republike Srbije je odgovorna za dobru koordinaciju sa pokrajinskim organima, kao i kontrolu nadležnosti i ustavnosti odluka koje pokrajinski organi donose i sprovode.


·         Nabujalu pokrajinsku administraciju treba smanjiti i budžetska sredstva koja se troše na birokratiju i partokratiju preusmeriti u investicije u lokalne samouprave u Sremu, Banatu i Bačkoj.

 


Usvojeno na 4. Saboru Srpskog pokreta Dveri, održanom u Beogradu, 25. novembra 2018. godine, o 100-godišnjici prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.