Novosti

Direktnom demokratijom protiv bahate vlasti

Direktnom demokratijom protiv bahate vlasti

Nedavna rasprava u Skupštini grada Novog Sada, o predloženom urbanističkom planu kojim bi se preostale zelene površine pretvorile u građevinsko zemljište i zalile betonom, pokazala je da se vlast, umesto da kao pravi službenik podnosi izveštaj građanima o tome šta je sve uradila i da traži njihovu ocenu svog rada, sve više postavlja nasuprot interesima građana, pa čak ulazi u direktan konflikt, ponašajući se kao da su građani neki delikventi i da je njihovo mišljenje potpuno nevažno.

Zato se Dveri zalažu za to da se uspostavi jedna normalna, zdravorazumska, oprobana praksa - direktno odlučivanje građana! Konkretna pitanja - konkretni odgovori. Naš životni prostor - naša odgovornost.


Čemu uopšte služi država? Čemu služi naša lokalna, gradska vlast?


Teorija kaže (a mediji nas svakodnevno ubeđuju u to) da je država organizovana kao jedno odgovorno telo koje rukovodi celom narodnom zajednicom, sa jednim jedinim ciljem - dobrobit što je moguće većeg broja građana. Ukoliko državne institucije ne postoje ili ne funkcionišu, kažu nam, zavladali bi haos, anarhija i otimačina ljudi kao vukova, dok, sa druge strane, sistem vlasti donosi stabilnost i pravdu. Narod ima demokratsko pravo da bira svoje predstavnike, koji treba da vrše vlast na različitim nivoima, i koji upravljaju svim opštim dobrima i službama, rukovode svim javnim poslovima potrebnim za funkcionisanje, grada, opštine ili države.


Znači, državni službenici su u službi građana i rade za njihovu dobrobit? Sjajna vest!


Kako onda da objasnimo situacije u kojima, demokratskim putem izabrana, vlast sprovodi neke svoje planove koji su suprotni volji građana? Nameće svoja rešenja, izglasava svoje predloge i izvodi svoje projekte, koji su protivni, ne samo interesima, već i direktnoj volji svojih građana. Teško da se može naći opština u Srbiji u kojoj nije bilo situacije da je lokalna vlast raspisala jedan tender i ugovorila jedan projekat, a da su sami građani tvrdili da je neka druga ideja ili samo drugačije rešenje, važnije i bolje za njih.


Paradoksalno je da vlast koju su sami građani birali nameće bilo šta tim istim građanima. Vlast bi trebala, kao pravi službenik, da podnese izveštaj građanima i da traži njihovu ocenu svog rada. Kod nas je potpuno suprotno - vlast, često na bahat način, sprovodi svoje odluke, a sa građanima koji pitaju, komentarišu ili, ne daj Bože, organizuju protest protiv nekog „projekta“, ulazi u direktan konflikt, ponašajući se kao da su građani neki delikventi i da je njihovo mišljenje potpuno nevažno.


Teško je poverovati da neko ko, isključivo, menjanjem stranaka uspeva da opstane u državnoj službi može da ima bolji uvid u potrebe građana od njih samih ili da ponudi tehnički kvalitetnije rešenje od nekog stručnog lica kome je taj segment profesija, a slučajno živi u kraju gde se sumnjivi projekat planira. Vlast se ne sme ponašati kao profesor koji ljutito ocenjuje neposlušnog učenika. Situacija bi zapravo morala biti obrnuta. Zaista je mučno slušati beskonačne rasprave i nadmudrivanja između građana i predstavnika vlasti, oko nekih pitanja koja se direktno tiču samih građana. Ključna reč u ovoj rečenici jeste: „direktno“. Ako se nešto nas direktno tiče, dajte onda da mi o tome i direktno odlučimo.


Definitivno postoji neki, blago rečeno, „šum“ u tom sistemu: građani - izbori - vlast - odlučivanje o potrebama građana. Hajde da preskočimo problem i povežemo same građane sa odlučivanjem o okruženju u kojem oni žive. Setimo se da je dobrobit građana smisao postojanja države i državne vlasti. Hajde da uspostavimo jednu normalnu, zdravorazumsku, oprobanu praksu - direktno odlučivanje građana! Konkretna pitanja - konkretni odgovori. Naš životni prostor - naša odgovornost. Ovo je, definitvno najsavršeniji i najpravedniji oblik odlučivanja, tzv. direktna demokratija, a njen princip bi se morao poštovati sve dok ne ugrožava neke druge građane.


U sprovođenju direktnog odlučivanja građana postoje dva problema: protivljenje vlasti i cena izvođenja. Svaka vlast koja se protivi ovome, nedvosmisleno pokazuje da nema pojma o tome šta je njen zadatak i smisao postojanja, da je demokratski proces prilikom kojeg je izabrana kriminalan, i da je državni aparat zloupotrebljen za ostvarivanje ličnih interesa. Drugog objašnjenja nema.


Što se tiče cene sprovođenja procesa direktnog odlučivanja (svojevrsnih malih referenduma) za njih važi kao i za ostale stvari - ukoliko postoji volja, pronaći će se i način, tj. organizovaće se različiti vidovi anketa i utvrđivanja stvarne volje većine građana, u zavisnosti od veličine i ozbiljnosti projekta o kojem se odlučuje. Oblik i metode anketiranja i validacije glasova su samo pitanja tehničke prirode, koja ne menjaju suštinu ideje o direktnoj demokratiji i sigurno se mogu lako rešiti.


Poražavajuća je činjenica da većina građana u Srbiji nije nikad čak ni čula za pojam direktne demokratije (demokratija - vladavina naroda), a kamoli da se nešto ozbiljnije uradilo po pitanju njenog uvođenja na način i u obimu u skladu sa mogućnostima.


Osim deklarativnog zalaganja za ovaj princip, mi ćemo se svim silama truditi prvo da se narod informiše o mogućnosti direktnog odlučivanja i ohrabri da zahteva isto, a osim toga, kad god budemo u prilici, predlagaćemo direktno odlučivanje kao savršeno rešenje u svakoj raspravi između vlasti i građana.GrO Dveri Novi Sad


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.