Autorski tekstovi

Dr Predrag Mitrović: Leskovac i deca u crnom

Dr Predrag Mitrović: Leskovac i deca u crnom

Izražavamo zgroženost zloupotrebom maloletne dece i njihovo učešće u „mirovnom maršu“ i performansu Žena u crnom i Žena za mir.

Zbog pojedinih izjava da Srpski pokret Dveri osnovna ljudska prava i slobode ne podržava, želimo da damo demant takvoj tvrdnji i zatražimo javno izvinjenje. Skup „Žena u crnom“ pod nazivom  „Sve za mir, zdravlje i znanje, ništa za naoružanje“ trebao da bude, kako je najavljen, skup kojim se obeležava 24. maj – Dan ženskih akcija za mir i razoružanje.

Navodno, žene celog sveta na ovaj dan izlaze na ulice kako bi protestvovale protiv militarizma, nacionalizma i nasilja nad ženama. Uz deklarativno iznošenje stavova vezanih za loše uslove života u Srbiji, teškom položaju radnika kod inostranih vlasnika preduzeća, represiji nad borcima za socijalnu pravdu, što su inače i neki od osnovnih ciljeva političke borbe Srpskog pokreta Dveri, na maršu se neprekidno, perfidno provlačila promocija ideje fašizacije Srbije, navodno ispoljene u slavljenju rehabilitacije „ratnih zločinaca“ kako iz Drugog, tako i iz ratova 90-tih godina.

Vrlo su konfuzni, nelogični i tematski nepovezani bili pokliči organizatora tokom „mirovnog marša“: „Stop teroru u fabrici JURA! Hoćemo socijalnu pravdu! Hoćemo da živimo od plate! A onda sledi: Stop militarizmu, nacionalizmu, patrijarhatu, ratu! Neću da živim na rate! Solidarnost! Ne zadugo, od početka „mirovnog marša“, u centru Leskovca usledio je performans organizatora skupa pod nazivom: „Zaustavimo rat, a ne ljude – podrška i solidarnost sa ratnim izbeglicama sa Bliskog Istoka“.

Na performans, koji je započeo isticanjem transparenta „Stop ratu u Siriji“ i glasnim ponavljanjem naziva performansa, verbalno su reagovali spontano okupljeni građani Leskovca i nekoliko predstavnika Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri u Leskovcu, rečima:

„Hajde iskažite solidarnost za braću sa Kosova. Recite nešto za Kosovo. Recite nešto za Vukovar. Kažite nešto o trgovini ljudskim organima. Gde su 1300 nestalih Srba sa Kosova?“ Nekima je upravo, ova reakcija, poslužila da bi se Srpski pokret Dveri optužio za verbalni napad na organizatore i učesnike „mirovnog marša“.

Performans u centru grada završen je iznošenjem podatka aktivistkinje Žena za mir iz Leskovca, da se u svetu vodi preko 30 ratova. Nažalost ni jednu reč nije spomenula o posledicama ratova na prostorima bivše SFRJ na srpski narod i nebrojeno srpskih izbeglica, njihovom statusu i uslovima života u gradu koji je podneo velike žrtve u NATO agresiji 1999. godine (nema ni spomenik poginulima), primio veliki broj interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i doživeo ekonomsku i demografsku katastrofu.

Staša Zajević u intervjuu Jugpresu, nakon završenog marša, nije propustila priliku da spomene da Srbija proizvodi kasetnu municiju i da je 1999. godine ogroman broj ljudi stradao od upotrebe kasetnih bombi. Nažalost, onako kako je izjavila ispada da je Srbija koristila kasetne bombe, a ne da je NATO kasetnim bombama bombardovao vojne i civilne ciljeve u Srbiji i počinio silne zločine po Kosovu, u Nišu i drugim gradovima.

Usledila je u izjavi još jedna licemerna poruka: U Srbiji raste broj malignih oboljenja... Naravno da raste. Posledica je, takođe, NATO agresije 1999. godine. Nameće se zaključak da je „Mirovni marš“ zapravo bio paravan za jednu drugu akciju koja je imala za cilj promovisanje Srbije kao fašisoidne države i rast nasilja u Srbiji kao posledice blagonaklonog stava države prema raznim fašističkim, profašističkim i neonacističkim grupama.

Po ko zna koji put Staša Zajević je posebno istakla odgovornost Srbije za rat i ratne zločine. Srpski pokret Dveri zalaže se za stabilnu, jaku, slobodnu i pravednu državu u kojoj postoji vladavina prava i uređen sistem.

Osuđujemo svaki vid nasilja i diskriminacije i kao i do sada, svedočićemo istinu i borićemo se za bolje uslove za život svakog građanina Srbije. Smatramo da je nezaposlenost u Srbiji jedan od najvećih ekonomskih i socijalnih problema i uzrok siromaštva i socijalne isključenosti.

Visok stepen nasilja u Srbiji ima svoje korene u besperspektivnosti, frustracijama, strahu, neizvesnosti i teškoćama, koje pojedini članovi doživljavaju u društvu i to prenose na porodicu. Kao posledica savremenih liberalnih tendencija, nameće nam se zaključak koji ukazuje na korelaciju narušenih odnosa u porodici i odnosa u društvu - gubitak autoriteta oca, učitelja, profesora, stručnjaka i gubitka autoriteta države i njenih institucija.

Koristimo priliku da izrazimo zgroženost zloupotrebom maloletne dece i njihovo učešće u „mirovnom maršu“ i performansu Žena u crnom i Žena za mir. Smatramo da maloletne devojčice trebaju da imaju uzor u vrednostima porodice, a nikako ne smeju da budu opterećene feminističkim stavovima i femicidom o čemu svedoči parola ispisana na sajtu i fb profilu pomenutih organizacija – „Muškarci širom planete, u svim državama sveta, ubijaju žene, samo zato što su žene!

Femicid se nalazi na samom kraju kontinuiranog muškog terora, koji podrazumeva različite oblike muškog nasilja nad ženama, sve do njenog fizičkog uklanjanja“. Isto tako napominjemo, Srpski pokret Dveri neće ostati nem, kada je reč o zameni teza i o klasičnim zloupotrebama ovakvih skupova, gde se bitne socio-ekonomske teme i nesreće u Srbiji i svetu koriste kao maska i izgovor za širenje jedne potpuno suprotne poruke o Srbiji kao genocidnoj državi i njenim građanima isključivo kao zločincima, ali nikako kao žrtvama u nemilim događajima poslednjih ratova i pokušaju prekrajanja njene istorije.  

-

Srpski pokret Dveri dr Predrag Mitrović, potpredsednik i član predsedništva Dveri  


 

 

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Predrag Mitrović

Predrag Mitrović je rođen 18. novembra 1971. godine u Leskovcu. Osnovnu školu, dva razreda zajedničkih osnova – Gimnazije i srednju ekonomsku školu završio je u svom rodnom gradu. Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu upisao je školske 1990/1991. godine i na istom diplomirao (smer Teorija i politika privrednog razvoja).

Magistarske studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu, smer Upravljanje razvojem, završio je prosečnom ocenom 9,90. Akademsko zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je odbranom magistarske teze pod nazivom „Migracije visokoobrazovane radne snage i endogeni rast“.

Radio je na poslovima profesora ekonomske grupe predmeta (osnovi ekonomije, monetarna ekonomija i bankarstvo i javne finansije) u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“ u Leskovcu i obavljao poslove savetnika generalnog direktora za poslove razvoja u Eksport-import banci „Eksimbanci“ A. D. Beograd u Beogradu.

Sa uspehom je završio specijalističke studije u Frankfurtu na Majni – SME Finance, Frankfurt School of Finance & Management – Bankakademie HfB, kao i specijalističke kurseve Nacionalne banke Kanade. Povratkom u Srbiju, obavljao je odgovorne poslove u HVB banci (HypoVereinsbank) i UniCredit banci.

Ima zvanje zastupnika i posrednika u osiguranju Narodne banke Srbije, a rešenjem Ministra pravde Republike Srbije, imenovan je za stalnog sudskog veštaka Viših sudova Republike Srbije za ekonomsko-finansijsku oblast, uža oblast bankarstvo i osiguranje.

Aktivno je učestvovao u izradi i implementaciji velikog broja strategija razvoja, programa i projekata, u zemlji i inostranstvu. Redovni je učesnik velikog broja nacionalnih i međunarodnih naučnih skupova i autor naučnih radova iz oblasti privrednog razvoja, ekonomske politike, nacionalne ekonomije, javnih finansija i monetarne ekonomije i bankarstva.

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Uticaj politike regionalnog razvoja na društveno-ekonomska kretanja u Republici Srbiji“ odbranio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Veliki je kritičar neliberalnog ekonomskog modela i ideologije. Centralna figura ekonomske delatnosti, po njemu je, čovek i njegovo blagostanje, a ne profit.

Od MENSA-e Srbija i Crna Gora pohvaljen je za prepoznavanje potencijala i očuvanje ljudskog kapitala Republike Srbije.

Učestvovao je, sa zapaženim uspehom, kao član srpske delegacije na Svetskom kongresu porodica i Međunarodnom naučnom forumu „Višedetne porodice i budućnost čovečanstva“ u Moskvi.

Govori francuski, italijanski, engleski i bugarski jezik.

Rezervni je oficir Vojske Srbije i učesnik otadžbinskih ratova 1991. i 1999. godine.

Organizator je i aktivni učesnik u akcijama pomoći srpskom narodu na jugu Srbije, Kosovu i Metohiji i obnovi srpskih svetinja, crkava i manastira u Srbiji, a posebno manastira Hilandara na Svetoj Gori.

Oženjen je i ima troje dece, unuku i unuka.


Angažovanje u Dverima

U Dverima je od 2009. godine. Bio je član Rukovodstva i Uprave Rukovodstva, koordinator za Jablanički, Pčinjski, Toplički i Niški okrug, član Prelaznog veća. Sada obavlja funkciju Potpredsednika Srpskog pokreta Dveri, člana Predsedništva i predsednika Saveta za ekonomiju, privredu i finansije.