Autorski tekstovi

Dr Siniša Jagodić: Lekarske i druge plate

Dr Siniša Jagodić: Lekarske i druge plate

Ovamo treba usmeriti migrante i obezbediti „niskoprofilnu“radnu snagu, a zemljama EU pokloniti gotovo besplatno, visoko obrazovane i stručne kadrove.

Ako su tačni navodi da je blizu 10 000 lekara napustilo Srbiju u zadnjih 20 godina, iako su barijere bile drastično više nego danas (naročito ka zemljama EU) i da 800 lekara godišnje traži od Lekarske komore sertifikat dobre prakse (neophodan za zapošljavanje samo u nekim zemljama), onda je jasno da se radi o alarmantnom odlasku zdravstvenih radnika iz Srbije. Nastavak ovakvog trenda neminovno vodi u sunovrat srpskog zdravstva, naročito njegovog državnog sektora.


Osnovna plata lekara specijaliste u Srbiji je ispod 700 evra. Pripadnici jedne časne profesije svedeni su na davaoce usluga, koji treba da plate cenu nezadovoljstva korisnika za dugogodišnje promašaje u vođenju zdravstvene politike. Veliki broj lekara je spreman da deli sudbinu svog naroda, ali je teror lažnih „doktora“ i lažnih vrednosti postao nepodnošljiv. I to poniženje je ponekad mnogo teže podneti od lošeg materijalnog položaja.


Pošto za ovaj problem znaju i „ptice na grani“, postavlja se pitanje zašto se ništa ozbiljno ne preduzima. Da li je ponovo u pitanju neka razmena? U ovom slučaju se ne radi o teritorijalnim pitanjima, nego o ljudskim resursima. Ovamo treba usmeriti migrante i obezbediti „niskoprofilnu“radnu snagu, a zemljama EU pokloniti gotovo besplatno, visoko obrazovane i stručne kadrove.


 Problem je, dakle, lociran, dijagnoza jasna, ali se terapija ne preduzima. Obećana povećanja plata od desetak posto nakon skoka životnih troškova za dvadeset i više procenata prosto vređaju inteligenciju. Srbija ima tu sreću u nesreći da može videti svoju „budućnost“ odmah preko puta u Bugarskoj i Rumuniji, koje su za kratko vreme ostale bez skoro 3, odnosno milion stanovnika. Nije tačno da je ovaj proces nezaustavljiv! Samo terapiju treba početi na vreme. Rumunija je tek nedavno donela odluku da plate lekara poveća sa 1000 na 2800, a sestara sa 530 na 980 evra i uspela da osetno smanji migraciju zdravstvenog osoblja. Bar dvostruko povećanje plata zdravstvenih radnika bi ovaj problem bitno rešilo i u Srbiji.


Priča da bi ovo izazvalo domino efekat ne „drži“ vodu. Nije poznato, uz svo poštovanje, da neko, na primer, traži naše sudije ili državne činovnike. Ovde treba pomenuti i vrhunsku demagogiju u Srbiji da Predsednik, ministri i narodni poslanici imaju plate od oko 1000 evra, pa moraju da se zlopate i zapošljvaju po medicinskim školama u Ćupriji i sl. Da bi smo jednom i konačno postali normalna zemlja i njima treba povećati plate i to mnogo više puta. Tada bi se ozbiljni ljudi politički angažovali i „cirkus“ bi otišao iz našeg grada.


 

Dr Siniša Jagodić

Član Predsedništva Dveri


(foto: Pixabay)

Podeli vest:

Komentari (2)

  1. Nedeljo Nikitvic

    Slazem se da su lekarima ale plate i da im treba povecati. Ali treba povecati i sve druge plate. Ono sto najpre treba uraditi je smanjiti plate politicarima i redukovati broj odbornika i poslanika, kao i drugih politickih zanimanja. Njima ne treba dati nikakve plate, jer ako nesto rade iz uverenja, zasto da im se plati? Imaju drugi posao od koga mogu da zive. Ono sto je diskutabilno sto se tice lekara i drugih profesija koje flukturiraju u inostranstvo je njihov patriotizam. Kako moze neko sa predumisljajem da se dzabe skoluje, odnosno da studira u Srbiji, a onda da ode u inostranstvo? Zasto ne plati studije u inostranstvu, recimo u Nemackoj, i tamo ostane da radi? Ovako osteti drzavu Srbiju, iskoristi je na podal nacin i ode u drugu drzavu da radi, da bi i tamo nesto iskoristio. Mozda bi mesto takvog lekara studirao neko ko zeli da radi u Srbiji i da leci svoj narod, neko ko ima patriotizma i koga nije zahvatila zapadnjacka reka, kako kaze Rakic. Sa vise patriota nebi bili na vlasti SNS i Vucic.

  2. Nedeljko

    Ono sto bi Drzava trebala da uradi je da pri upisu na Fakultet, medicinski ili bilo koji drugi, student potpise da ce posle zavrsetka fakulteta, 10 godina raditi u svojoj zemlji i da nece napustati posao da bi radio u inostranstvu, jer bi bio obavezan da plati skolovanje, koje je u inostranstvu, ako sam dobro procitao 150 do 200 hiljada dolara. Izuzetak od toga moze da bude samo kadar, koji je zavrsio fakultet a nije mogao da nadje posao u Srbiji u nekom periodu, aktivnog trazenja od recimo pola godine do godinu. Mnogo sto sta treba uraditi u ovoj Drzavi, a pre svega raditi na patriotizmu, jer se samo tako ova drzava posle nesposobne vladavine i pustosi koja nam je ostavljena moze oporaviti. biti hrabar i ostati i boriti se za svoj narod, trazeci promene i uzroke svega ovoga.

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Siniša Jagodić