Autorski tekstovi

dr Siniša Jagodić: Zajedno smo jači

dr Siniša Jagodić: Zajedno smo jači

Po tome što se povećava broj incidenata u kojima se razbijaju srpske glave i imovina u Hrvatskoj znamo da se približavaju izbori. Potpun zaplet je u tome što se bliže izbori i u Srbiji. U Hrvatskoj su predsednički u decembru, a u Srbiji parlamentarni na proleće. Primetno je da se u obe zemlje na vlasti nalaze garniture koje nemaju suvisao odgovor na glavna pitanja današnjice.

Ali i jedna i druga „ekipa“ ima izuzetno bogato iskustvo u zloupotrebi nacionalnih osećanja, koja treba da prikriju i pokriju potpunu inferiornost na svim ostalim poljima. Ova nacionalna „pražnjenja“ su Hrvatskoj dozvoljena i tolerišu se kontinuirano  sa predizbornim pojačanjima, dok je u Srbiji to srećom na verbalnom nivou i toleriše se tokom kampanje, ako je na vlasti poželjan tim.


„Počelo“ je odmah nakon tradicionalne verbalne razmene vatre početkom avgusta. Potom su  Zvezdine dobre igre u kvalifikacijama za Ligu šampiona  kažnjene razbijanjem srpskih glava. „Dežurni“ ministri iz Srbije reagovali  su uobičajeno oštro, ali pošto to više nije dovoljno,  jer je javnost u Srbiji  već oguglala na takve incidente u komšiluku(srećna što nije bilo mrtvih glava) moralo se krenuti  korak dalje. Na Zvezdin stadion je dovučen rashodovani tenk i ogrnut u navijačka znamenja. Kao da odlične Zvezdine igre nisu bile dovoljne. Srećom UEFA nije odreagovala drakonskom kaznom kako to inače ume?! Ovo je podiglo temperaturu u Hrvatskoj. Predsjednica se nije (ili možda jeste)  nadala ovakvo dobro nabačenoj lopti i iznenada ukazanoj šansi. Hrabro je stala na branik domovine i  pored stadiona u Splitu je postavljen traktor. Onda ide red verbalne kakofonije sa obe strane i tako obe „ekipe“ lagano dižu predizborne rejtinge kako u svom najčvršćem jezgru, tako i šire. Rat tzv. simbolima devedesetih se nastavio neuspelom posetom delegacije Vojske Srbije Jasenovcu. I ko zna šta nas još čeka.


Možda je ipak u pitanju čist navijački nestašluk?  Nemamo, naravno, dokaze da se radi o ugovorenom  međudržavnom rijaliti programu. A možda je u pitanju čista glupost, svesno ili nesvesno učinjena  sa naše strane što ne bi bilo prvi put?  Kao što znamo, tenk nije u voznom stanju, a traktor i te kako jeste. Srpska vojska je opet  izložena poniženju najgore vrste. Glave naših sunarodnika su opet razbijene. Njima je najteže i možemo  samo da im poručimo da čuvaju glave i da za Zvezdu navijaju tiho, što tiše. Bar dok ovo zlo ne prođe.

 


dr Siniša Jagodić

(foto: Srbi.hr)


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Siniša Jagodić