Autorski tekstovi

Dragan Dželetović: Maši se tema, ne leče se pravi uzroci nasilja

Dragan Dželetović: Maši se tema, ne leče se pravi uzroci nasilja

Ovaj tekst ne treba da bude shvaćen kao kritika bilo koga i bilo čijeg rada, već kao pokušaj da se ukaže na preduslove, odnosno korene nastanka porodičnog i svakog drugog nasilja u našem društvu. Kada trezveno utvrdimo uzroke koji dovode do nasilja, znaćemo šta nam je činiti.


U poslednjih sedam dana Srbiju potresaju dve porodične tragedije u kojima je stradalo četvoro ljudi, a troje povređeno. Nasilje u društvu se kontinuirano uvećava bez obzira na sveprisutne pokušaje da se ono suzbije. Što se više o nasilju priča, više ga i ima. Gde se tu greši?


Juče, istog dana kada je u Rakovici izvršen stravičan zločin u kojem je zadavljeno dete, žena ubijena, a troje ljudi povređeno, na Javnom servisu ove zemlje prikazuje se najava filma koja sadrži noževe, bejzbol palice, molotovljeve koktele i slično. Na drugoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom mesecima se prikazivao rijaliti šou, gde su svađe bile nezaobilazan detalj svakoga dana. Udarni termin tog „obrazovnog“ programa je razume se, večernji. Par miliona građana Srbije, konzumenata ovakvog sadržaja, odlazi na spavanje imajući pred očima primitivizam, svađe, vulgarnost... Koliko se u Srbiji promoviše nasilje najjasnije govori događaj na istoj televiziji, u istom rijalitiju, u kojem muški učesnik nogom šutira ženu u glavu. Mnoštvo je drugih emisija sa dekadentnim uticajem na svakog pojedinca u ovoj zemlji.(foto: Gerard79)

Gde je tu država, gde je tu MUP, gde je tu Ministarstvo kulture i informisanja, gde su ona regulatorna tela nadležna za elektronske medije? Ćute! Nema ih nigde.


Kada se dogodi Rakovica, kada se dogodi zločin na Novom Beogradu, i nebrojano drugih slučajeva širom Srbije, sazivaju se vanredne konferencije za medije, menjaju se zakonske regulative, pooštravaju kazne, dok rezultat ostaje isti – tragičan i poražavajući!


Optuživanje devedesetih godina za današnje širenje nasilja u srpskom društvu je čisto političarenje, a loš materijalni status građana takođe ne može biti suštinski uzrok, jer su skoro sve pređašnje generacije živele lošije u materijalnom smislu u odnosu na današnje, pa nije bilo ovoliko raznih vidova nasilja.

U Srbiji se podstiče nasilje kroz neprimerene i antiporodične sadržaje u medijima i gaženjem autoriteta prosvetnih radnika koji nemaju priliku da naše mlade utvrde u pravim vrednostima, jer su sva prava njima oduzeta, a data učenicima koji sazrevaju ne znajući za odgovornost i disciplinu. Kultura u Srbiji je ubijena odavno i nema nikakav uticaj na oplemenjavanje društva. Uticaj Srpske pravoslavne crkve je marginalizovan, a u jednom obezduhovljenom narodu stravični događaji poput jučerašnjeg ne mogu biti retkost.


U našem društvu se ne podstiču vrednosti poput poštovanja, ljubavi, discipline, vernosti, sloge, razumevanja, strpljenja, mirnoće, ljubaznosti, požrtvovanja, dijaloga... Kada svi faktori koji mogu da utiču na društvo u celini počnu da promovišu ove vrednosti, zastupljenost nasilja biće obrnuto proporcionalna jačanju pozitivnih vrednosti.


Lečenje uzroka nastanka nasilja je dug proces, ali je jedini koji može dugoročno da da rezultate. Sva druga rešenja će imati trenutni efekat i ništa više, tragedije će se ponavljati u sve većem obimu. Ako državne institucije, verske zajednice, kao i nevladin sektor, zaista žele da reše pitanje nasilja, moraju pogledati istini u oči i jasno definisati uzročnike nasilja i raditi na njihovom suzbijanju, jer lečenje posledica značiće da je iznova za nekoga već prekasno.

-

Autor je član Izvršnog odbora Srpskog pokreta Dveri

(Naslovna foto: Nate Fonda)

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragan Dželetović