Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Pametan priliku prepoznaje

Dragana Milićević: Pametan priliku prepoznaje

Aktuelni ministar poljoprivrede pohvalio se kako je za IPARD sredstva apliciralo šest stotina i šezdeset poljoprivrednika, dok je odobreno stotinu i pedeset zahteva, a samo devet isplaćeno. Ova razmera je poražavajuća i pokazuje da ministarstvo gore pomenutog gospodina ništa nije učinilo da informacija o IPARD sredstvima dopre do svakog poljoprivrednika.

Drugi problem leži u birokratskoj administraciji koja prodire u sve pore državnog aparata, i čini da i oni koji su aplicirali za pomenuta sredstva ne mogu da ih dobiju. Ovo potvrđuje ono što Dveri godinama govore, a u svojoj rodoljubivoj strategiji poljoprivrede i razvoja sela, stavljaju na prvo mesto neophodnost osnivanja domaće agrarne banke.


Poljoprivreda se danas nalazi na ivici opstanka, i neophodan je svež novac kako bi došlo do oporavka. Komercijalne banke koje posluju na teritoriji republike Srbije, poljoprivrednike tretiraju kao građane drugog reda, a samim tim i kreditno nesposobnim. Radije će odobriti sredstva za kupovinu šporeta, nego za kupovinu traktora ili obnovu oronulog imanja. Razlog ovakve poslovne politike banaka leži u tome što je proces poljoprivredne proizvodnje dug, obrt novca najsporiji, a katastarske knjige nesređene i veoma je teško dokazati u čijem je vlasništvu imovina.


 Ovo su samo neki od razloga zbog kojih su seljaci kreditno nesposobni. Dobro je poznato da bez pomoći države (regres, premije, subvencije) i podrške banaka, nema razvoja poljoprivrede.


Međutim, moramo biti krajnje iskreni i reći da su za ovakvu poziciju sami krivi. Zašto? Zato što bi svaka Vlada sveta poželela ovakvog seljaka kao što je srpski. Primera radi, francuski, španski, grčki seljak, usled nezadovoljstva, izlazi na proteste i buni se, dok za to vreme srpski seljak ćuti i trpi. Ministar poljoprivrede Nedimović to odlično zna, i zato mu ne pada na pamet da reši problem niske otkupne cene stoke, niti se nervira što poljoprivredne penzije kasne više od godinu dana, što ionako mizerno niske subvencije kasne, ili se čak ni ne isplaćuju. Pa tako, dok seljak ćuti i moli se Bogu da suše, poplava, grada i mraza ne bude, ministar se moli da ovakvo stanje što duže potraje i da su mu klaničari živi i zdravi.


I dokle tako? Sve dokle budemo ćutali i trpeli. Dotle ćemo biti građani drugog reda. U očima ministra, bankara, ali i nas samih. Zato je krajnje vreme da i seljaci podignu svoj glas, i zauzmu mesto koje ih pripada. Protesti #1od5 miliona #, je prava prilika za to. Pametan prepoznaje.


 

Dragana Milićević

Član Saveta za poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević