Autorski tekstovi

Dragana Milićević: Potrebna ozbiljna analiza učestalosti vršnjačkog nasilja

Dragana Milićević: Potrebna ozbiljna analiza učestalosti vršnjačkog nasilja

Danas u doba savremen tehnologije, digitalizacije, pametnih uređaja koji praktično rade sve umesto nas, štede naše vreme za fizičke aktivnosti svedoci smo nikada veće otuđenosti i asocijalizacije ljudi.

Kako tehnološki i civilizacijski napredujemo, tako ljudski gubimo na samopoštovanju, a zatim  poštovanju i saosećajnosti i za druge ljude. Otuda ne čudi porast kako vršnjačkog, tako i nasilja uopšte. Porast vršnjačkog nasilja za koje smatram da je danas najrelevantnije kada se govori o otuđivanju i sveopštem haosu u društvu  danas je više nego ikada zastupljeno, i uzima maha, a ko je za to odgovoran,  i da li neko uopšte želi da preuzme odgovornost?


U kojoj meri je zastupljeno danas, i kakve posledice ostavlja na, pre svega, psihičko stanje i svest dece, kao i to da li se o ovoj temi dovoljno govori, i apeluje putem medija, jesu pitanja na koje mi kao društvo moramo dati odgovore. Svedoci smo svakodnevnog direktnog i indirektnog činjenja nasilja sa različitih strana. Nezavisno od toga da li se radi o porodičnom, školskom ili medijskom nasilju, svi prisustvujemo i na neki način postajemo žrtve nasilnika. Međutim, mi kao svesna bića moramo da ukažemo i apelujemo na svaki oblik nasilja koji primećujemo, a posebno kada je reč o deci. Pitanje je, gde za ovaj gorući problem našeg društva može da se čuje i raspravlja, sem u nekim nezvaničnim i neformalnim krugovima? Zar ne bi trebalo da nas mediji obaveštavaju, apeluju i istražuju o ovakvim, i sličnim društvenim anomalijama? Ono što je problematično po pitanju srpskih medija, i zbog čega nema dovoljno prostora za ovu temu, jeste upravo njihovo nasilničko ponašanje. Svojim napadnim i senzacionalističkim sadržajima kojima podrivaju u najprimitivnije ljudske porive, bude i pospešuju osećaj agresivnosti i nasilničkog ponašanja.


Takav necenzurisan medijski sadržaj, i u dnevnim terminima, bez ikakvih ograničenja predstavlja se kao normalni i sastavni deo ljudskog života, a ne kao degenerativni sistem vrednosti i ponašanja.


Nasilje se dešava svuda oko nas i toga moramo biti svesni i preuzeti odgovornost kao ozbiljni ljudi. Deca su blago koje treba da se čuva i neguje, a ne uništava i degradira. Ovu odgovornost treba svi kolektivno da preuzmemo od najniže do najviše istance, i zajedno radimo na tome da se ono suzbije i umanji, a u perspektivi i iskoreni.


 

Dragana Milićević

Član Saveta za socijalna pitanja Dveri


(foto: Profimedia / Vreme / iStock / Getty images)

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Milićević