Autorski tekstovi

Dragana Pejić-Ranđelović: Nekoliko dana posle karavana

Dragana Pejić-Ranđelović: Nekoliko dana posle karavana

Još 1931. godine Miroslav Krleža napisao je pesmu „Noć u provinciji“. Neverovatno je kako ta pesma, iako je proživela gotovo ceo jedan vek, direktno i upečatljivo kvalifikuje pse (čitaj: ljude), koji za nečije potrebe i u nečije ime, ni sami ne znajući šta rade, laju pesme „jalove i prokletsvom ovite“.

Nije prvi put da je predsednik našeg pokreta Boško Obradović meta kampanje režima i režimskih medija. Ni vreme (nekoliko dana pre velikog beogradskog protesta) nije slučajno izabrano. Sama priča je toliko besmislena i bljutava, da mi se čini da su i izvođačima ovih „radova“ njihovi šefovi rekli: „Pa ko još u ovo veruje?“ Mada, dok fabrike laži rade u tri smene, nije za verovati da postoji iko razuman u vladajućoj garnituri ko može (ili sme) da utiče na bogatu produkciju bezumlja.


Ne pišem ovaj tekst da bih branila Boška. Svi mi koji ga poznajemo i radimo sa njim, pa i oni koji o njemu znaju mnogo manje, potpuno su ubeđeni da je nemoguće da čoveka natprosečnih gabarita pošalje na put od sto kilometara da bi pretukao ženu i majku. On jednostavno nije takav čovek.


Pišem ovo jer se osećam prilično zbunjeno i ljutito kada su „logistiku“ nanovijoj epizodi serije „Psi laju...“ pružile naše dojučerašnje kolege. O bivšoj koleginici, kojoj naš pokret nije čak ni pretposlednja partija, ne bih ni reč. Njen politički kredibilitet izgradila je „jedinstveno“, onda se „zavetovala“, sutra će (zašto da ne?) „napredovati“, pa živi smo ljudi! 


Ja imam problem da razumem čoveka koji je do pre par dana bio u Glavnom odboru našeg pokreta. Sedeo sa nama, kao „stručnjak za sve“ imao priliku i jaku želju da diskutuje o raznim pitanjima i temama, nikome nije smetalo ni kada je bio „antiprotivan“, ni kada je gromkim aplauzima ili nesuvislim dobacivanjima izražavao svoje (ne)slaganje sa govornicima. Mogao je jednostavno sve! Pa zašto kolega pred celim Glavnim odborom nisi podelio sa nama to svoje „loše iskustvo“?


Bilo bi jako korisno da čujemo kako predsednik našeg Pokreta „cedi“ i „koristi“ članove, naređuje premlaćivanje žena... Svi bi ga osudili, verovatno bi postiđen podneo ostavku. Ali „razumem te“. Gde ćeš naći bolju ispovedaonicu od „Kurira“, koji u svom zaglavlju nosi slogan „stop nasilju“? Jedan dosledan, uvek željan istine i pravde, objektivno uređivan list.


Reče kolega da nije zbog ovakvih „gnusnih dela“ ušao u politiku. Nije nam rekao (a nisam ni očekivala), šta je pravi razlog ove ispovesti. Možda je „teret savesti“ popustio pod nekom krivičnom prijavom u fioci, čisto sumnjam da je teret bio toliko težak da zasluži i neku gotovinu, ali o novoj partijskoj knjižici možda možemo pričati.


Više puta me je mučilo jedno te isto pitanje. Kako će naš bivši saborac sutra pogledati Boška u oči? Ili bilo koga od nas? Kako će pred Bogom, pred ogledalom, pred sobom? Savetujem mu da pročita Krležinu pesmu do kraja, možda još ima vremena da pobegne od sudbine koja stiže „junake“ pesme.


Što se mene tiče, znam zašto sam u politiku ušla. Isto tako znam kada ću (ukoliko se to desi) iz nje izaći: prvog dana kada sebi ne budem mogla da objasnim svoje postupke. Zbog toga su bivše kolege u meni izazvale gorčinu, koja se valjda oseća u svakoj reči koju pišem.


Kažu da u svakom zlu ima i neko dobro. Ovako bezumne napade mogu da objasnim samo činjenicom da su Boško Obradović, Srpski pokret Dveri i Savez za Srbiju na dobrom putu. I da su naši ciljevi bliži nego što to možda i sami osećamo. Samo treba da nastavimo.


 

Dragana Pejić-Ranđelović,

Član Predsedništva Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Dragana Pejić-Ranđelović

Dragana Pejić-Ranđelović, rođena 25.01.1969.god. U Pirotu. Živi radi u rodnom gradu. Diplomirani ekonomista, direktor GID “Pi-press”doo.


Od 13-e godine bavi se šahom, najpre kao igrač, a poslednjih godina kao sudija i trener mlađih kategorija. Nosilac međunarodnih titula Fide-majstor i Fide-sudija.


Predsednik Saveta za sport Srpskog pokreta Dveri.