Novosti

Dveri: 10 tačaka za porodicu

Dveri: 10 tačaka za porodicu

Predsednik Dveri, Boško Obradović, čestitao je danas svim građanima Srbije Međunarodni dan porodice i tom prilikom je na konferenciji za medije, održanoj u Narodnoj skupštini, predstavio i deset tačaka za porodicu u sklopu programa porodične politike Dveri.


  1. Zakon o zaštiti porodice: stvaranje zakonskog okvira koji bi obavezao sve državne organe da štite prirodnu porodicu i obavezivanje Vlade Republike Srbije da pri raspodeli budžetskih sredstava prioritetno izdvaja sredstva za mere direktne i indirektne finansijske pomoći porodici i natalitetu. Uvođenje Dana porodice u Srbiji kao praznika i neradnog dana.
  2. Ministarstvo za porodicu – u Srbiji trenutno ne postoji Ministarstvo koje brine o interesima porodica. Predlažemo da takvo Ministarstvo bude obavezni deo Vlade Srbije.
  3. Zaštitnik prava porodica – kao nezavisna institucija koju postavlja Narodna skupština koji će zastupati interese porodica, a naročito u smislu zaštite prava prirodnih porodica i kao pro-porodični kontrolni mehanizam rada Vlade.
  4. Majčinstvo kao radna kategorija – pod određenim uslovima, majke sa troje i više dece će imati opciju da njihova ekskluzivna posvećenost porodici smatra radnom kategorijom, za šta će primati platu i imati brojne druge povlastice.
  5. Reforma postojećeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – dečiji dodatak za svu decu; univerzalni porodični dodatak za sve porodice sa troje i više dece.
  6. Reforma poreskog sistema – trenutno ne postoje efikasne poreske olakšice za višedetne porodice u Srbiji. Predložićemo sveobuhvatnu poresku reformu koja će favorizovati porodice sa više dece.
  7. Sticanje i zaštita porodičnog doma – priprema niza zakonskih mera koje će omogućiti bračnim parovima da dođu u posed porodičnog doma za kraći vremenski interval, kao i zakon koji će onemogućiti gubitak porodičnog doma u slučaju prezaduživanja.
  8. Porodično orijentisan biznis i ekonomija – finansijska podrška onim kompanijama koje zapošljavaju majke i očeve, kao i članove porodica u kojima nijedan član nije zaposlen; primena održivih mera koje će pomiriti profesionalnu i porodičnu karijeru (prilagođavanje u radnom vremenu za majke i očeve). Promena radnog vremena: od 7-15 časova, nedelja i praznici neradni
  9. Porodično orijentisan obrazovni sistem – obrazovanje o svetosti ljudskog života; lepoti deteta u majčinom stomaku; majčinstvu i očinstvu; značaju prirodne porodice.
  10. Različite pro-porodične mere na opštinskom nivou – besplatan prevoz i parking karte za porodice sa više dece, kao i besplatno korišćenje bazena i ulazak na sportske manifestacije, besplatno pohađanje predškolskih ustanova za treće i svako sledeće dete.


 


„Cilj je da Vlada Srbije postane prijatelj dece, beba i porodice i kada se Dveri budu pitale u Srbiji, Dan porodice mora da postane državni praznik. Siguran sam da nema bolje i uspešnije politike u 21. veku od porodične politike“ – rekao  je Boško Obradović.


Ovih 10 tačaka biće okosnica porodične politike koja će biti primenjena u Srbiji kada Dveri budu vodile državu.


Obradović je, u susret beogradskim izborima, posebno istakao da će Dveri pred Beograđane izaći sa programom da Beograd konačno postane porodični grad, koji će pružiti niz povlastica i podrške porodicama u prestonici: od besplatnog parkinga za porodice sa troje i više dece do raznih mogućnosti za korišćenje besplatnih sportsko-rekreativnih usluga do besplatnih kulturno-umetničkih manifestacija, obrazovnih usluga i školskih udžbenika.


Posebno je važno da se radno vreme u Srbiji vrati na nekadašnje kada se radilo od 7 do 15 časova i time ostavljala mogućnost roditeljima da posvete više vremena porodici, a da nedelja i praznici zaista budu neradni za sve građane. Ovo je i sada zvanično na snazi, ali se u praksi ne primenjuje, čime se uskraćuje porodičnim ljudima, naročito ženama, da mogu da isplaniraju dan u kome mogu da se posvete svojoj porodici.


Obradović je izrazio zadovoljstvo što će delegacija Dveri, predvođena njime, biti učesnik na predstojećem Svetskom kongresu porodica u Mađarskoj od 25. do 28.maja. Porodična politika Dveri je prepoznata od strane Svetskog kongresa porodica, A Dveri kao jedina politička stranka na svetu koja je kandidovala porodičnu politiku kao najvažniju programsku orjentaciju i služi kao primer organizacijama širom sveta.


Obradović će biti i govornik na Globalnom političkom forumu lidera koji će se održati u Parlamentu Mađarske 26.maja.


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri
Podeli vest: