Novosti

Dveri: Deca nisu kriva, porodična politika je rešenje

Dveri: Deca nisu kriva, porodična politika je rešenje

Srpski pokret Dveri osuđuje svaku vrstu nasilja i poziva odrasle i institucije da preuzmu odgovornost za nasilje koje se sve češće dešava među decom. Slučaj vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu nije usamljen i ukazuje na sistemski problem našeg društva, a koji je posledica anti-porodične politike koju vodi Vlada Republike Srbije.

Tražimo da država kroz sve relevantne institucije, brzom reakcijom i konkretnim merama zaštiti svu decu u Srbiji. Neophodno je pre svega, zaštititi decu koja trpe bilo kakav vid nasilja i obezbediti im adekvatnu pomoć u prevazilaženju posledica, ali  je takođe potrebno pomoći i deci koja su izvršioci. Na taj način će naučiti i da preuzmu odgovornost za svoje postupke i sagledaju način kako da isprave grešku, što je u današnje vreme gotovo nepostojeća kategorija.

Naš obrazovni sistem se bavi uglavnom, rešavanjem posledica,a ne prevencijom vršnjačkog nasilja. Naravno, da nije jedina odgovornost na Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, već na čitavom društvu. Deci se kroz rijaliti programe i štampu, u čemu prednjače sadržaji na PINK-u i u Informer-u, nameću scene nasilja i skaradnosti i ovakve posledice su mogle biti očekivane.

Vršnjačko nasilje je samo posledica, a društvo mora da se odlučno obračuna sa pravim uzrocima, koji nažalost, imaju duboke korene u politici Srpske napredne stranke, koja na svakom mestu promoviše nasilje, prostakluk, laži, klevetanje i negativnu selekciju.

Obaveza nadležnog ministarstv je da razvija i neguje duh tolerancije i stvara bezbednu atmosferu za razvoj i učenje svakog učenika. Na taj način se stvara i neguje društvo u kome se deca osećaju bezbedno i zaštićeno i gradi se porodični sistem vrednosti. 

Deca su budućnost svakog društva i garant kontinuiteta opstanka i razvoja. Dužni smo da ih zaštitimo i da im pomognemo, naročito kada naiđu na probleme zbog kojih povređuju i sebe i druge, kao i da pomognemo da oni koji su pretrpeli bilo koji vid nasilja, nikada više ne budu žrtve.

U skladu sa tim, Dveri su predložile usvajanje Porodične deklaracije kao početak uvođenja porodične politike u Srbiji, po ugledu na Mađarsku koja je uspešna "pro family" i "pro life" država.

Ovakav način kreiranja porodične politike u Srbiji bi doprineo da roditelji imaju više vremena da se bave vaspitanjem i odrastanjem svoje dece, da institucije sistema brinu o svakom detetu podjednako i da se učenici u školama osećaju bezbedno i sigurno, kako bi mogli nesmetano da rastu, razvijaju se i obrazuju. 

Srpski pokret Dveri će uskoro objaviti i kako se bahata SNS vlast odnosi prema ovom, životno važnom pitanju.

 

Savet za porodicu i socijalna pitanja

Srpskog pokreta Dveri

 


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.