Novosti

Dveri na parastosu borcima JVuO na Kosovu i Metohiji

Dveri na parastosu borcima JVuO na Kosovu i Metohiji

U subotu 5. avgusta 2017, na Lokvicama, predstavnici Srpskog pokreta Dveri prisustvovali su parastosu borcima Drugog kosovskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Delegaciju su činili narodni poslanik  Zoran Radojičić, direktor pokreta Slobodan Dimović, članovi Glavnog odbora: Goran Milenković, Nebojša Đorđević, Dragan Manić i Miodrag Stojaković. Parastos je održan na lokaciji zvanoj Lokvice, koja se jednim delom nalazi u ataru sela Blaževa, opština Brus, a delom u ataru sela Koporiće, opština Leposavić. 


Upravo na toj lokaciji je podignut spomenik pripadnicima Drugog kosovskog korpusa - GŠ 193, kojima je komandovao major Živojin Marković, a koji su se aktivno borili protiv nemačkog okupatora i njihovih saradnika, štiteći narod ovog kraja. Domaći i strani istoričari su upoznati sa činjenicom da su pripadnici Gorskog štaba 193 oslobađali i savezničke vojnike, pilote, koje su nemci zarobili - amerikance, engleze i ostale, omogućavajući im da se ponovo pridruže svojim saborcima i nastave borbu protiv neprijatelja. Spomenik je podignut zalaganjem, pored ostalih, članova Ravnogorskog pokreta - opštinski odbor Leposavić, u kome je Milenković predsednik.


Ovo je četvrta godina za redom kako se organizovano posećuje lokacija Lokvice, gde se u svojim molitvama, kroz predavanja istoričara i prikladan kulturni program sećamo pripadnika JVuO kojom je komandovao Dragoljub Mihailović, koji su prvi podigli ustanak u okupiranoj Evropi u nameri da pruže organizovan otpor naci-fašizmu i svoj narod oslobode od okupatora.

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.