Novosti

PROSLAVA VELIKOG VLADARA SVETOG DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA

PROSLAVA VELIKOG VLADARA SVETOG DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA

Sveti Despot je ogledalo za sve koji se bave politikom, pogotovo u Beogradu. Želeći da pokažu da duboko vrednuju delo Svetog despota Stefana kao plemenitog političkog uzora, danas su molitve za sve ljude dobre volje, Beograd i Beograđane u Vaznesenjskom hramu uzneli i predstavnici pokreta Dveri: Ivan Božić, Miloš Simović, Jugoslav Kiprijanović i Zoran Pavlović.

U Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu Njegova Svetost patrijarh srpski g. g. Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u čast Svetog Despota Stefana Lazarevića, velikog vladara Srbije koji je Beograd učinio prestonicom početkom 15. veka. Od nedavno, u ovom hramu se nalazi i deo njegovih svetih moštiju.Sveti Despot je primer vladara koji je znao da uskladi državni i kulturni razvoj, o čemu svedoče značajna dela koja su za njim ostala. Despot je obnovio Beograd, načinio ga glavnim gradom i posvetio Presvetoj Bogorodici. Grad je tada postao stecište učenih ljudi, sa velikom bibliotekom na vladarovom dvoru, a značajno je razvijeno graditeljstvo i trgovina. U ovo doba podignuti su Manasija i Koporin, otvorena Resavska prepisivačka škola, a iz pera Svetog Despota izašla je jedna od najlepših pesama srpske poezije „Slovo ljubve“. Ovaj kulturni i duhovni zanos trajao je u izuzetno teškim političkim okolnostima, država je bila okružena moćnim susedima i morala je da vodi mudru politiku posle Kosovskog boja. Sveti Despot je na delu pokazao koliko je bitno uporedo sa politikom i očuvanjem države baviti se i kulturom.Sveti Despot je bio ono što današnje vlasti najčešće nisu. Dok je on fizički čuvao teritoriju i duhovno prosvećivao narod, današnje vlasti predaju teritorije i vrše teror nekulture. 

Info služba Gradske organizacije Dveri Beograd


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.