Novosti

Dveri na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu u Nišu o posledicama bombardovanja

Dveri na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu u Nišu o posledicama bombardovanja

Delegacija Srpskog pokreta Dveri koju su činili narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić i predsednik Stručnog saveta za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo Marko Pušica, prisustvovala je prvom danu rada Međunarodnog simpozijuma "Posledice bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom 1999.", održanom 18. juna na Univerzitetu u Nišu.

Učesnici Simpozijuma su stručnjaci u oblasti prava, medicine i drugih pomoćnih nauka, koji će svojim znanjima, iskustvom i naučnim radom, zajednički pomoći da se naučno dokaže postojanje uzročno-posledične veze između bombardovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja naših građana od posledica takvog zločina, da se pripremi činjenična građa, prikupe i obezbede dokazi i na kraju koncipiraju i sastave pojedinačne tužbe koje će biti podnete sudovima država članica NATO.
Učešće u Simpozijumu je uzeo veliki broj domaćih i stranih stručnjaka, a njihovi radovi su objavljeni u Zborniku radova. Posebna pažnja je posvećena velikoj delegaciji eminentnih pravnih stručnjaka iz RF (akademici Jurij Golik i Sergej Baburin, prof. dr Aleksandar Korobejev i mnogi drugi).
Veliku pažnju izazvalo je izlaganje italijanskog pilota Domenika Leđera koji je govorio o slučaju oboljevanja italijanskih vojnika na kontaminiranim područjima i njihovoj pravnoj borbi za istinu o osiromašenom uranijumu. Simpozijumu je prisustvovao veliki broj građana Niša, ratnih veterana, kao i aktivnih i penzionisanih vojnih lica.


Delegacija Dveri je obavila više razgovora sa učesnicima Simpozijuma, gostima i prisutnim građanima. Podržan je rad Simpozijuma, izneti stavovi i ideja da se započne pravna borba podnošenjem konkretnih tužbi.
Delegacija  je istakla stav da smo kao parlamentarna politička organizacija spremni i otvoreni da svoje stručne kapacitete stavimo na raspolaganje timovima koji će obrađivati materijale i pripremati tužbe za naknadu štete. Prve tužbe će biti pripremljene i podnete u septembru mesecu.


Dveri nikada neće odustati od  zahteva da se monstruozna agresija NATO na SRJ sankcioniše u svakom smislu, a odgovorni kazne, te obavežu i na naknadu štete. Ovo je u interesu i države i građana, a naročito žrtava. U ovom slučaju pravda mora biti zadovoljena!


 


Informativna služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.