Novosti

Dveri na Vaskrs na Kosovu i Metohiji

Dveri na Vaskrs na Kosovu i Metohiji

Narodni poslanik Dveri Marija Janjušević je uoči Vaskrsa boravila na Kosovu i Metohiji, razgovarajući sa Srbima koji žive na severu i u enklavama i obilazeći odbore Dveri na ovom prostoru. Srpski pokret Dveri redovno obilazi svoje sugrađane na Kosovu i Metohiji, uprkos tome što je samom predsedniku Bošku Obradoviću zabranjeno da stupi na ovo tlo, odlukom Vučićevih saradnika u takozvanoj prištinskoj administraciji.

Dveri nastoje da, kako u spoljnoj politici tako i među svojim sugrađanima, šire svest o katastrofalnoj politici prema KiM koju Aleksandar Vučić vodi još od 2012. a priprema verovatno i od ranije.
Govoreći o politici prema KiM, Marija Janjušević je istakla da se geopolitičke prilike u svetu polako okreću u korist Srbije nakon dužeg vremena, i da se ne može poništi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je na snazi.


„Malo je poznato u Srbiji da je Kumanovski sporazum zapravo mirovni sporazum, da rat koji je NATO započeo bombardovanjem SRJ, ubijanjem srpske, ali i albanske dece i uništavanjem civilnih ciljeva, nikada zvanično nije završen, već je samo postignuto primirje. Da bi se rat konačno završio i Kosovo i Metohija bilo definitivno oteto Srbiji, neophodno je da se u Srbiji nađe dovoljno drzak i beskrupulozan čovek, koji bi potpisao pravno obavezujući sporazum i tako poklonio Kosovo i Metohiju graditeljima velike Albanije.
Za sada je iz srpske vlade samo ministar vojni, Aleksandar Vulin javno podržao stvaranje ove nakaradne tvorevine, ali retorika Aleksandra Vučića i Marka Đurića ne ostavlja ni tračak sumnje da su i oni na istoj strani.“ – rekla je Janjušević.


Po povratku iz Gračanice, Marija Janjušević je izjavila sledeće: „ Veoma sam ponosna što su jedino Dveri bile prisutne na Kosovu i Metohiji uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa i što sam mogla i lično da se iznova uverim da Srbi na Kosovu i Metohiji opstaju uprkos teškim uslovima i pritiscima. Posebno sam bila srećna što je na liturgijama u Gračanici bilo dosta dece. Crkvenim dvorištem se razleže dečja graja, a na ulicama Gračanice sam sretala mnogo ljudi, i mladih i starijih, koji su žurno obavljali svoje poslove uoči praznika. Jezivo je saznanje da su Srbi na severu Kosova i Metohije uznemireniji zbog torture Vučićevih kriminalaca koji su tamo našli utočište, nego zbog Albanaca.
Sa druge strane, očigledno je da i albansko društvo trpi zbog savremenih svetskih tokova. Ukazujem javnosti na veoma zlonameran i lažan spin da na KiM živi dva miliona Albanaca, ko Vam to kaže, taj je zlonameran i širi defetizam i beznađe za Srbe. Procene su da na KiM u ovom trenutku nema ni čitav milion stanovnika, uključujući i Srbe i Albance. Srbi koji žive tu, imaju nadu da se Vučić ipak neće usuditi da potpiše zvanično veleizdaju i otuđi formalno ovu teritoriju od Srbije i spremni su da ostanu i bore se korak po korak da ostvare svoja ljudska prava i sačuvaju svoju imovinu.


Međutim, ako Vučić ispuni svoj naum o veleizdaji, situacija za srpsku crkvu i srpsko stanovništvo postaće nepodnošljiva, tim pre što Međunarodna zajednica selektivno primenjuje zaštitu ljudskih prava, Srbima je uskraćeno svako pravo i zaštita.
Zato će Dveri učiniti sve da spreče veleizdaju, koja bi bila dodatni vetar u leđa Albancima i njihovim zaštitnicima sa Zapada. Zato smo tu, na Kosovu i Metohiji sve vreme prisutni kroz svoje odbore Dveri, ali i putem delegacija funkcionera Pokreta koji ih redovno obilaze i pružaju im moralnu i logističku podršku. Trudimo se da se glas naših sunarodnika iz južne pokrajine čuje i u Beogradu i širom sveta. Iskreno verujem da ako smo zajedno, odlučni i bez straha, možemo da postignemo ono što se većini sada čini neverovatno – da sačuvamo naše Kosovo i Metohiju. Stopu po stopu, korak po korak, razobličavajući veleizdajničku politiku Aleksandra Vučića i njegovih slugu - Srpske liste i beogradskih poslušnika i plaćenika.  


Natalitet na severu Kosova i Metohije, dakle tamo gde žive Srbi, raste, dok kod albanskog stanovništva opada. Njihova omladina odlazi nepovratno na zapad, a na putu od Jarinja do Gračanice i u povratku, videla sam samo jednog čoveka koji nosi tradicionalnu albansku belu kapu – keče. Sve ovo govori u prilog mojoj tvrdnji da se i albansko stanovništvo menja i napušta tradicionalne modele, a samoodricanje nijednom narodu, Srbima naročito, ništa dobro nije donelo.
Ostaje nam da se što češće i u sve većem broju vraćamo na Kosovo i Metohiju i odlučnim i mudrim, malim i krupnijim koracima grabimo ka danu kada će Kosovo i Metohija ponovo i nesumnjivo biti bezbedna srpska teritorija, pa makar na to čekali i pola veka, kao što su to morali građani Krima, koji su danas ponosni građani Ruske federacije, ma šta o tome kaže Vučićeva lakrdijaška vlada.


U ime srpskog pokreta Dveri sam već čestitala iz Gračanice Vaskrs svim vernicima, a sada vas iz Beograda pozdravljam divnim pozdravom – Dogodine u Prizrenu!“


 

Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.