Novosti

Dveri podržale paradu „Hrabrosti, snage i dostojanstva“

Dveri podržale paradu „Hrabrosti, snage i dostojanstva“

Narodni poslanik Marija Janjušević, koja je  tri dana ranije pozvala poslanike iz Odbora za ljudska i manjinska prava da podrže ovaj skup, podržala je ovaj događaj i bila jedini  narodni poslanik u protestnoj šetnji.

Prekjuče je u Beogradu održana prva parada "Hrabrosti, snage i dostojanstva" u organizaciji udruženja  osoba sa invaliditetom Feniks iz Beograda  u saradnji sa Srpskom federacijom slepih "Sv. Stefan Dečanski" i fondacijom FIBI. Narodni poslanik Marija Janjušević, koja je  tri dana ranije pozvala poslanike iz Odbora za ljudska i manjinska prava da podrže ovaj skup, podržala ovaj događaj i bila je jedini poslanik u protestnoj šetnji od Trga republike do Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. u Nemanjinoj.   06-parada-hrabrosti-invalidi-srbije   Pre toga su se na Trgu republike organizatori obratili medijima. U zvaničnom zahtevu koji su pročitali navedeno je 16 najvažnijih zahteva, od kojih se prvi odnosi na povećanje dodatka za negu i pomoć drugog lica, kao i da se taj iznos izjednači za sve - isti stepen invaliditeta, jednaka finansijska pomoć. U nastavku se traži faksimil za potpisivanje slepih lica, ukidanje PDV-a na kupovinu medicinskih pomagala itd. Profesor Branko Jokić, predsednik udruženja Feniks je kao jedan od većih problema istakao nemogućnost korišćenja gradskog prevoza za lica sa invaliditetom. On je izrazio revolt zbog brojnih prekršaja zaposlenih u Ministarstvu, koji dozvoljavaju da se problemi rešavaju selektivno, za pojedinačna lica sa kojima imaju direktne kontakte. On je takođe bio revoltiran malim brojem ljudi koji su se odazvali skupu, dodavši da će za koji dan, na paradu ponosa doći mnogi političari da podrže skup i da se slikaju, jer im je daleko važnije da tu budu viđeni, nego da iskreno podrže  ovu grupu ljudi.   05-parada-hrabrosti-invalidi-srbije-2016   Narodni poslanik pokreta Dveri, Marija Janjušević, pozdravila je prisutne i u ime Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i najavila dugoročniju saradnju: „Čestitam vam održavanje prve Parade hrabrosti i želim da je od sada redovno održavate, jer samo kontinuiranom borbom, korak po korak, možemo da zaista  napravimo neke dugoročnije promene na bolje. Vi najbolje znate šta znače reči borba neprestana, jer svakodnevno vodite svoju životnu borbu i ja ću se uvek rado odazvati na sve vaše skupove.“  

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri  

 

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.