Novosti

Dveri: Primenu novog pravilnika o PDV ne odlagati, već isti ukinuti kao neprimenljiv u praksi

Dveri: Primenu novog pravilnika o PDV ne odlagati, već isti ukinuti kao neprimenljiv u praksi

Srpski pokret Dveri podneo je amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost, koji se odnosi na Novi pravilnik o porezu na dodatu vrednost, tražeći da se član Zakona koji predviđa primenu Novog pravilnika, ne odlaže do 01.01.2018. godine, već briše.

Mišljenje je Saveta za ekonomiju, privredu i finansije Srpskog pokreta Dveri da je Novi pravilnik o PDV ne primenljiv u poslovnoj praksi i ne doprinosi suzbijanju sive ekonomije, ne doprinosi kontroli izdavanja fiskalnih računa, ne obuhvata poreske obveznike koji rade na crno, niti rešava bilo koje goruće pitanje iz oblasti koju treba da reguliše. Naprotiv. Predloženi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV, koji je predložilo Ministarstvo finansija, pretpostavlja znatno obimniju i detaljniju evidenciju bilansnih pozicija u odnosu na dosadašnju i u suptrotnosti je sa odredbama Zakona o računovodstvu i Pravilnikom o kontnom okviru Republike Srbije.

Naime, novi obrazac POPDV ima čak 13 tabela i 155 bilansnih pozicija koje je neophodno obratiti i predati zajedno sa poreskom prijavom PDV. Popunjavanje obrazvaca, šta više, zahteva podatke „koji bliže određuju dobra, odnosno usluge (npr. naziv, vrsta, model, tip, količina, obim i dr.)“, dok promet robe na malo prema Zakonu o računovodstvu i Pravilniku o kontnom okviru Republike Srbije ne predviđa vođenje robne evidencije, već samo vođenje finansijskog iznosa nabavljene i prodate robe po računima u finansijskom računovodstvu, a koji su evidentiraju u PDV evidenciji. Srpski pokret Dveri podržava stavove i stručno mišljenje 3.450 računovođa Srbije, da će primena ovako donetog pravilnika, dovesti do povećanja obima posla računovođa, ručnog unosa podataka u sistem koji su ne merljivi i ne uporedivi, drastičnog usporavanja procesa rada, dodatnih troškova nadogradnje softvera i veće probleme u sistemskom evidentiranju PDV-a. U krajnjoj instanci ukupan trošak, pašće na preduzetnike i privredna društva u Republici Srbiji, što će se, svakako, ukalkulisati u rast cena roba i usluga na tržištu.

Po svemu sudeći, vlast u Republici Srbiji, umesto da pojednostavljuje procedure i procese, iste komplikuje i dodatno otežava. Nema merljivih efekata, predloženog pravilnika. Sa druge strane sistemske probleme – kriminal i korupciju velikih i moćnih na carini, u prometu akcizne robe, a samim tim i naplate poreza na dodatu vrednost, pre svega naftnih derivata i cigareta, brašna, struje...Vučićeva vlast ne sputava. Naprotiv. Možda će i na ovaj način Vlast dodatno uposliti kadrove SNS-a i omogućiti im dobru zaradu - kroz dodatne seminare računovođama, preduzetnicima ili privrednicima, koje bi organizovala Privredna komora Srbije ili vlasti bliske agencije. Tražićemo dlaku u jajetu, ali će nam šleperi sa švercovanom robom prolaziti pored nosa...   

Savet za ekonomiju, privredu i finansije Srpskog pokreta Dveri  

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.