Novosti

Dveri traže više para za dijasporu

Dveri traže više para za dijasporu

Narodni poslanik Ivan Kostić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, uložio je četiri amandmana na nacrt budžeta o kojem se raspravlja u Skupštini Srbije. Političar iz redova Dveri traži da se za 2017. povećaju izdvajanja namenjena Srbima van Srbije kroz sektore Uprave za dijasporu i Ministarstava spoljnih poslova, privrede, prosvete i kulture.

Predlaže i da se budžet Uprave za dijasporu u oblasti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta dijaspore poveća sa 100 na 260 miliona dinara. Taj novac, smatra poslanik, mogao bi da se preusmeri iz budžeta namenjenog za infrastrukturni i ekonomski razvoj pri službi Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. - Udeo za Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u budžetu za 2017. je veći za 40 miliona dinara, ali je to i dalje nedovoljno. Godišnja pomoć dijaspore za sunarodnike u Srbiji je oko četiri milijarde evra, a država iz budžeta izdvaja samo milion i po - kaže Kostić.  

Nacionalni brend

Kostić je zatražio povećanje budžeta za razvoj regionalnih obrazovnih politika sa 7,2 na 17,2 miliona dinara. Takođe i za povećanje budžeta za podsticaje za razvoj nacionalnog brenda Srbije i očuvanje starih zanata sa 10 na 50 miliona. - Smatram da je neophodno mnogo više novca uložiti u naše nacionalne brendove, od kojih su sigurno i stari zanati - kaže Kostić. - Tek kada se veća sredstva ulože u odnose sa Srbima van Srbije, tada ćemo moći da očekujemo dodatne koristi od naših uspešnih ljudi koji žive u inostranstvu - zaključuje Kostić. Takođe je predložio i da se sredstva Ministarstva kulture namenjena podršci informisanju Srba u zemljama regiona povećaju sa 20 na 40 miliona dinara. - Nedopustivo je da pripadnici srpskog naroda nemaju pravo na medijsko izjašnjavanje u pojedinim zemljama kao što su Albanija i Crna Gora. To je jedinstven primer u Evropi i zato država Srbija mora da se više aktivira po ovom pitanju - ističe Kostić.  

Izvor: Vesti-onlajt

Podeli vest: