Novosti

Dveri traže više para za dijasporu

Dveri traže više para za dijasporu

Narodni poslanik Ivan Kostić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, uložio je četiri amandmana na nacrt budžeta o kojem se raspravlja u Skupštini Srbije. Političar iz redova Dveri traži da se za 2017. povećaju izdvajanja namenjena Srbima van Srbije kroz sektore Uprave za dijasporu i Ministarstava spoljnih poslova, privrede, prosvete i kulture.

Predlaže i da se budžet Uprave za dijasporu u oblasti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta dijaspore poveća sa 100 na 260 miliona dinara. Taj novac, smatra poslanik, mogao bi da se preusmeri iz budžeta namenjenog za infrastrukturni i ekonomski razvoj pri službi Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. - Udeo za Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u budžetu za 2017. je veći za 40 miliona dinara, ali je to i dalje nedovoljno. Godišnja pomoć dijaspore za sunarodnike u Srbiji je oko četiri milijarde evra, a država iz budžeta izdvaja samo milion i po - kaže Kostić.  

Nacionalni brend

Kostić je zatražio povećanje budžeta za razvoj regionalnih obrazovnih politika sa 7,2 na 17,2 miliona dinara. Takođe i za povećanje budžeta za podsticaje za razvoj nacionalnog brenda Srbije i očuvanje starih zanata sa 10 na 50 miliona. - Smatram da je neophodno mnogo više novca uložiti u naše nacionalne brendove, od kojih su sigurno i stari zanati - kaže Kostić. - Tek kada se veća sredstva ulože u odnose sa Srbima van Srbije, tada ćemo moći da očekujemo dodatne koristi od naših uspešnih ljudi koji žive u inostranstvu - zaključuje Kostić. Takođe je predložio i da se sredstva Ministarstva kulture namenjena podršci informisanju Srba u zemljama regiona povećaju sa 20 na 40 miliona dinara. - Nedopustivo je da pripadnici srpskog naroda nemaju pravo na medijsko izjašnjavanje u pojedinim zemljama kao što su Albanija i Crna Gora. To je jedinstven primer u Evropi i zato država Srbija mora da se više aktivira po ovom pitanju - ističe Kostić.  

Izvor: Vesti-onlajt

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.