Novosti

Dveri u Briselu o Kosovu i Metohiji

Dveri u Briselu o Kosovu i Metohiji

U sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, je 28. novembra održana Konferencija na temu „ Kosovo i Metohija, evropski slučaj nasilne secesije“. Konferencija je organizovana na inicijativu Dragane Trifković, člana predsedništva Dveri, koja je i direktor Centra za geostrateške studije i poslanika evropskog parlamenta iz Češke, Jaromira Kohličeka.

S obzirom na realnu opasnost da Aleksanar Vučić podlegne pritisku zapadnih sila i potpiše pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo, Srpski pokret Dveri koristi svaku mogućnost da se tome suprotstavi, pa je i konferenciji  Briselu pružio punu podršku. Na konferenciji su pored Dragane Trifković i Jaromira Kohličeka govorili i narodni poslanik Marija Janjušević, prof. dr Slobodan Samardžić i specijalni gost Žak Ogar, koji je nekoliko godina komandovao francuskim snagama KFOR-a, počev 1999. godine.


Gospodin Ogar je izrazio svoje veliko poštovanje prema srpskom narodu i Državi Srbiji i izrazio veliko žaljenje zbog ponašanja zvanične Francuske. U to ime on je prisutnima poklonio knjigu koju je napisao po povratku iz misije sa Kosova i Metohije, pod naslovom „Evropa je umrla u Prištini“.


Svi učesnici su se složili da je Kosovo i Metohija srpska teritorija i da će pre ili kasnije Srbija ponovo uspostaviti punu kontrolu nad svojom južnom pokrajinom. Prisutni su se složili da je Kosovo lažna država, bez legitimiteta i da se ovo pitanje mora što je pre moguće vratiti pod okrilje Ujedinjenih nacija. Otvoreno se govorilo o položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva u južnoj pkrajini, o stepenu ugroženosti njihovih života i imovine.


Aktivno učešće SP Dveri u organizaciji konferencije u Briselu je samo  jedan u nizu koraka ka sprečavanju režima da preda Kosovo i Metohiju Albancima i očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i svakako nije jedini događaj van Srbije, koji će Dveri organizovati van granica Srbije.


 

Zaključci koji su doneti na Konferenciji biće predstavljeni i odboru za spoljne poslove evropskog parlamenta, a glase ovako:

·        EU treba da bude privržena poštovanju međunarodnog prava. U tom smislu ne treba da predlaže ili usvaja dokumenta koja krše međunarodno pravo i Ustav drugih država.

·        Briselski pregovori o Kosovu nisu uspeli. Beograd i Priština treba da nastave pregovore o rešavanju ovog pitanja u UN u skladu sa Rezolucijom 1244. 

·        EU treba da pruži podršku Beogradu i Prištini za povratak izbeglih lica sa Kosova i Metohije. Srbija treba da predloži EU strategiju povratka izbeglih lica na Kosovo. 

·        Međunarodna zajednica je dužna da obezbedi uslove za normalan život Srbima na KiM.

 


Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.