Novosti

Ekonomski tim Dveri:  Mandatar kao upravnik Ustanove za osobe ometene u razvoju

Ekonomski tim Dveri: Mandatar kao upravnik Ustanove za osobe ometene u razvoju

Beograd kao najrazvijeniji region u Republici Srbiji je na 60% od proseka razvijenosti Evropske Unije, dok je Region Južne i Istočne Srbije najnerazvijeniji region u Evropi, čiji je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, gotovo 5 puta manji od proseka zemalja Evropske Unije.

Aleksandar Vučić i danas, kao i duže vremena unazad „neartikulisano“ i u gotovo svakom javnom pojavljivanju, tvrdimo bez poznavanja značenja pojmova koje koristi u svojim monolozima, govori o uspesima srpske privrede, procentima rasta društvenog proizvoda i poboljšanju kvaliteta života njenih građana. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Zorana Mihajlović, čak se usuđuje da izjavi i da: „Sve evropske zemlje propadaju, samo naša ekonomija raste.“

Međutim, koliki je dostignuti nivo privrednog razvoja Republike Srbije i kakve su razvojne pozicije građana Srbije u odnosu na Evropsku Uniju i njene građane, najprciznije govori Izveštaj o privrednom razvoju Srbije u 2014. godini, usvojen je na sednici Vlade Republike Srbije 24. septembra 2015. godine. Ovaj dokument Vlade predstavlja godišnji presek dostignutog nivoa privrednog razvoja Srbije i sadrži sveobuhvatnu analizu privrednih i razvojnih rezultata tranzicije Srbije.

Analizom ovog dokumenta, Ekonomski tim Srpskog pokreta Dveri ukazuje na dostignuti nivo privrednog razvoja Republike Srbije u odnosu na stepen razvijenosti i kvalitet života njenih u odnosu građane Evropske Unije. Na osnovu komparativne regionalne analize privrednog rasta BDP po kupovnoj moći po glavi stanovnika (BDP PPS), uočljiv je sve veći zaostatak regiona u Srbiji u odnosu na prosek 28 zemalja Evropske Unije.

  Tabela: Trend zaostatka regiona Srbije u odnosu na prosek EU-28 (BDP PPS po glavi stanovika EU-28=100)
BDP PPS po glavi stanovnika (EU-28=100%) 2009. 2010. 2011. 2012. 2013.
Region Beograd 65 61 60 60 60
Region Vojvodina 34 33 35 35 35
Region Šamadije i Zapadne Srbije 26 24 23 23 23
Region Južne i Istočne Srbije 23 22 21 21 21
Region Kosova i Metohije bez podataka bez podataka bez podataka bez podataka bez podataka
 

Analizom dinamike ovog indikatora stepena razvijenosti, može se videti da je 2009. godine Beogradski region, kao najrazvijeniji region Srbije, imao indeks nivoa od 65% u odnosu regionalni BDP PPS po glavi stanovnika zemalja Evropske Unije. U 2010. godini došlo je do pada na 61%, da bi u 2011. godini regionalni BDP PPS po glavi stanovnika Beogradskog regiona pao na 60% proseka zemalja Evropske Unije. Na tom nivou se zadržao i u 2012. i 2013. godini.

Region Vojvodine beleži rast u 2013. u odnosu na 2009. godinu, ali nažalost, Region Šumadije i Zapadne Srbije, kao i Region Južne i Istočne povećavaju zaostatak u odnosu na prosek 28 zemalja Evropske Unije.

Region Južne i Istočne Srbije je najnerazvijeniji region u Evropi, čiji je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, gotovo 5 puta manji od proseka zemalja Evropske Unije.

Iz tog razloga ne čude ponovni redovi ispred stranih ambasada u Beogradu, gde mladi i visokoobrazovni BUDUĆNOST U KOJU VERUJU nameravaju da potraže van Srbije.

Otuda, gospodine Vučiću i gospođo Mihajlovićeva, prestanite da se odnosite prema javnosti i građanima Srbije kao da ste upravnici Ustanove za zbrinjavanje osoba ometenih u razvoju.

  mr Predrag Mitrović Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri Koordinator Saveta za finansije, ekonomiju i privredu
Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.