Novosti

Evropa i Srbi: Jasmina Vujić

Dveri Jutub

Evropa i Srbi: Jasmina Vujić

U sredu, 26. aprila 2017. od 15:25 na RTS repriziraće se razgovor prof. dr Jasmine Vujić sa Vojislavom Laletinom u emisiji „Evropa i Srbi“.

U ovom drugom delu emisije profesorka Vujić govori o posledicama NATO bombardovanja Srbije, o svojim naporima da na Berkliju mladi saznaju ko je bio Tesla, o pogubnim posledicama odlaska mladih naučnika iz Srbije…

Jasmina Vujić je od 2005. do 2009. godine bila dekan Fakulteta za nuklearnu tehniku na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Tako je Srpkinja postala prva žena u istoriji SAD – vodeće nuklearne sile – koja je bila na takvoj funkciji.


U 2009. bila je godinu dana i na čelu Udruženja dekana svih fakulteta za nuklearnu tehnologiju u SAD.


Ova rođena Lozničanka je, nakon što je diplomirala i magistrirala iz oblasti nuklearne tehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, najpre radila u Vinči, a 1985. odlazi u SAD na usavršavanje.


Na Mičigenskom univerzitetu je stekla i drugu magistraturu i odbranila doktorat iz nuklearnih nauka.


Ubrzo dobija ponudu sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju i 1992. godine odlazi na Fakultet za nuklearnu tehniku, gde i danas radi kao redovni profesor.


Zahvaljujući dugoročnim istraživačkim projektima koji su finansirani od američkog Ministarstva za energetiku, u 2009. godini je osnovala Nuklearni istraživački centar na Berkliju, dok je 2011. godine osnovala Istraživački centar za nuklearne nauke i nuklearnu sigurnost. Dugogodišnji je direktor Univerzitetskog kompjuterskog centra.


Na Berkliju je profesorka Vujić pokrenula jednosemestralni predmet o životu i dostignućima velikog pronalazača srpskog porekla Nikole Tesle.


Vlada Republike Srbije dodelila joj je posebno priznanje 2006. za zasluge u promovisanju imena i dela Nikole Tesle, kao i ostalih naučnika srpskog porekla u SAD.


Dr Jasmina Vujić je održala oko 150 predavanja širom sveta, od SAD, Kine, Japana, Južne Koreje, Jugoslavije i Srbije, do Brazila, Meksika, Nemačke, Bugarske, Francuske, Australije, Austrije, Kanade, Rusije, Italije, Turske…


 


Urednik, scenarista i voditelj: Vojislav Laletin


Izvor: RTS


 


Pogledajte gostovanje iz 2014. prof. dr Jasmine Vujić u istoimenoj emisiji:


Podeli vest: