Дани Русије у Кикинди

Дани Русије у Кикинди

Поводом манифестације „Руски дани у Србији”, у Кикинди су 13. и 14. маја одржани „Дани Русије”, а о томе да су се представници руске црквено-државне делегације на челу са генералом Решетњиковим осећали као код куће говоре и сами руски медији. Званични домаћин била је Градска управа у сарадњи са организацијом „Наша Србија“.

Први дан манифестације почео је у селу крај Кикинде, које су основали Руси из Закарпатја, што је једино село – руски топоним у Србији, за које постоје подаци да су га пре више векова основали Руси, који су временом ишчезли (углавном хунгаризујући се), а поновна појава Руса у овом селу везана је за долазак емиграције белогардејаца након 1918. У том, дакле, Руском Селу одржана је архијерејска литургија, а том приликом уручена је и икона Императора Николаја Другог.

 

Киша у Руском селу није спречила бројност

Два и по сата касније поред Храма, почела и изложба слика Владимира Зељинског, а нешто пре тога одржан је и помен овом руском академском сликару, који се обрео у Руском селу, након Првог светског рата и живописао овдашњи храм.

На гроб Зељинског цвеће је положио један од најутицајнијих руских савремених сликара г. Филип Москвитин, чиме је симболички изражена захвалност Русије својим синовима, који су сачували руску царску уметност у дијаспори.

 

На гробу Зељинског

На Руском гробљу у Кикинди одржан је помен руској емиграцији уз присуство владика банатског г. Никанора и владике Средњеуралског г. Евгенија из Јекатеринбурга. Помену су присуствовали и припадници ветерана специјалних снага Руске Федерације.

Увече у центру Кикинде приказана је вежба Друштва руских специјалних јединица СПЕЦНАЗ.

 

Горан Игић са руским специјалцима

Затим је у Народном позоришту одржан је концерт под називом „Музика Русије“, где је публика неретко певала заједно са извођачима.

У недељу служена је литургија у Храму Светих Козме и Дамјана.

У Народном музеју је одржана научна конференција под називом „Православна монархија 20. века на примеру Русије и Југославије” (погледајте видео прилог). Конференцију је отворио руководилац руске делегације, депутат Државне Думе РФ Михаил Дегтјарјев. Присутнима се обратио и генерал Леонид Решетњиков, а затим и историчар Александар Музафаров. Скупу су се обратили и истраживачи ове теме г. Михаил Смолин и г-ђа Милана Живановић, уз бројно присуство Кикинђана и гостију из Русије.

 

Леонид Решетњиков и Зита Њари-Игић

Никита Бондарјев је на конференцији иступио са радом: „Улога и судба православне монархије у 20. веку. Краљ Александар Први Карађорђевић.“ А скуп је испред суорганизатора организације „Наша Србија“ затворио г. Млађан Ђорђевић указујући на значај руско-српских веза.

У истој установи уприличено је отварање изложбе фотографија руске уметнице Ксеније Симонове „Живела Србија“.

Руска делегација и домаћини су обишли спомен-плочу Св. Јовану Шангајском, која је постављена на згради Гимназије у Кикинди прошле 2016. године.

 

Бол не бледи…

Положени су и венци Споменику жртвама нацизма, и тиме је посета руске делегације завршена. Кога занима више ова посета може на руском каналу ТВЦ у суботу 20. маја у 21:00 погледати више детаља.

Надамо се да ће ова манифестација у Кикинди под називом „Дани Русије“ постати традиционална, то јест надамо се да ћемо средином маја сваке године имати прилику да се дружимо са браћом и сестрама из Русије.

Не треба наглашавати да су чланови Српског покрета Двери из Кикинде активно узели учешће у свим овим манифестацијама.

 

Инфо-служба Градског одбора Српског покрета Двери у Кикинди

 

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+2