Autorski tekstovi

I pekar i lekar i apotekar - ili zašto sam „političar“?

I pekar i lekar i apotekar - ili zašto sam „političar“?

U eri brzog života, kratkih tekstova i ekspresnih rešenja za svakodnevnu upotrebu - od lonca i supe do diplome privatnog fakulteta, gubimo izgleda svaki smisao za temeljan pristip problemima.

U isto iskušenje upada i politika. Niko više ne čita razrađena programska rešenja, sve je manje ideologa, utemeljenih uverenja i principijelne - dugoročne borbe za bolje sutra. Prihvatamo laku informaciju, po mogućstvu baš onakvu kakvu i želimo da čujemo pa nije čudno što nam se to i servira. Ne težimo više „boljem sutra“ nego da nam bude bolje - već sutra! Pa nam prija kada nam to i obećavaju.


Sa druge strane, jedino što još motiviše na borbu i uspeva da akumulira neku energiju za otpor što je svakako pozitivno u moru apatije i vredno podrške - jesu problemi koji nas lično i direktno pogađaju. A sve ih je više. Prosvetari protestuju zbog plata i uslova, vozači zbog goriva, zaduženi bankama ne mogu da plaćaju harač i tako pekar, lekar, apotekar - svako protestuje za sebe! Ako se neki problem privremeno i reši, gotovo nijedan se ne reši temeljno i trajno. Ali, što je najbitnije, da li je problem koji mene lično pogađa jedini vredan pažnje?


Ako se drzneš i poželiš da pomomogneš i pekaru i lekaru i apotekaru - ako veruješ da je koren problema isti i da samo temeljan i sveobuhbatan pristup donosi valjano rešenje, ne gine ti taj nekada častan, a danas odvratan epitet „političara“. I nije sporno, ne sudim. Svakako da je to odgovornost nas samih jer izgubljeno poverenje u struke i institucije, posebno političke, je verovatno opravdano a svakako razumljivo ali ova anarhija postaje nepodnošljiva i definitivno ne donosi rešenje.


Ako imamo, a složićemo se da imamo, ukaljanu političku kvazielitu i loše institucije - hajde da menjamo. Zato što nismo na vreme kažnjavali one koji su nam izigrali poverenje zato danas i nemamo više poverenja ali otklon i ignorisanje vode nas samo u još dublji ponor. Treba nam nova energija i vera u ljude. Treba nam obnova sveopšteg međusobnog poverenja iz čega sledi toliko neophodna sloga i zajednička akcija kao jedino temeljno rešenje za duge staze.


 

Stefan Aksović,

član Predsedništva


Podeli vest:

Biografija : Stefan Aksović


Rođen 01.12.1993. u Lazarevcu.

U rodnom gradu završio osnovnu, srednju i muzičku školu gde je nosilac brojnih nagrada i priznanja.

Dva puta nagrađivan od strane Gradske opštine Lazarevac za ostvarene uspehe u obrazovanju.

Studira na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na katedri za politikologiju.


Pokretu Dveri pristupa 2012. godine, u svojoj 18. godini, a 2015. godine izabran je za člana prvog saziva Glavnog odbora novoosnovanog Srpskog pokreta Dveri čiji je jedan od osnivača.


2016. godine izabran za koordinatora Opštinske organizacije u Lazarevcu.


2018. godine izabran za člana Predsedništva.


Organizizator brojnih političkih i humanitarnih akcija i više društveno – političkih tribina.


Šef Opštinskog izbornog štaba u dve predizborne kampanje, kandidat Dveri za odbornika Skupštine Grada Beograda i opštine Lazarevac na gradskim i opštinskim izborima.