Autorski tekstovi

Igor Skuratović: „Čuvar plaže u zimskom periodu“

Igor Skuratović: „Čuvar plaže u zimskom periodu“

U svakoj normalnoj zemlji poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana privrede, samo kod nas je čini mi se sve suprotno.

Stanje u proizvodnji svinjskog mesa manje više se ne menja, jer ozbiljnih mera podsticaja  nema. Nedostatak obrtnih sredstava kod farmera je evidentan dugi niz godina.


S obzirom na to da je reč o vrlo skromnoj produkciji, to biva dovoljno za pokrivanje domaće tražnje i ništa više od toga. Sa pojavom ozbiljnijih izvoznih poslova, pojavio se i problem nemogućnosti ispunjavanja kvote. To se naravno krije od javnosti.


Primer kako treba raditi je Danska. Mala zemlja sa površinom veličine naše pokrajine Vojvodine.  Pod kontrolom države se nalazi apsolutno sve. S obzirom da je reč o produkciji preko jedanaest miliona  svinja godišnje. Sve je centralizovano, od finansija, politike cena, praćenja porekla hrane zbog GMO, matičenja sa centralnim  registrom,  kao i ono najvažnije, a to je da se svo meso  skladišti na jednom mestu, pri klanici SFK koja ima dovoljan kapacitet.


Reč je o ozbiljnom radu Vlade i njihovog ministarstva poljoprivrede, jer na taj način ne dozvoljavaju  nikakve  špekulacije na tržištu mesa. Berzanske udare amortizuje država, kada se dogode. Oscilacija u proizvodnji  u toku  godine ne postoje. Ovde je reč o vlasništvu nad polutkama  koje svaki proizvođač može  da prati, kao i  da ih proda, u njemu najpovoljnijem trenutku. Zbog takvog odnosa prema stočarskoj proizvodnji Danska se nalazi među najvećim izvoznicima mesa u svetu.


O nečemu  sličnom sa ovakvom vlasničkom strukturom i ovim kadrovima, mi možemo samo da maštamo. Klaničari su se kod nas praktično pretvorili u državu u državi, a farmeri  su prepušteni sami sebi.


Sve preduslove imamo da postanemo jedan od  lidera u tome, samo na čelo mora da dođe ministar poljoprivrede koji je dobar poznavalac materije, a ne diplomirani pravnik na “privremenom  radu”.


Ili bolje rečeno „čuvar plaže u zimskom periodu“.

 


Igor Skuratović

Administrator za Sremsku Mitrovicu Srpskog pokreta Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Igor Skuratović