Autorski tekstovi

Ivan Kostić: Da Srbi dobiju status nacionalne manjine u Sloveniji

Ivan Kostić: Da Srbi dobiju status nacionalne manjine u Sloveniji

Neophodno je da Srbi dobiju status nacionalne manjine u Sloveniji, saglasni predstavnici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i predstavnici Srba u Sloveniji

Predsednik i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić i Miodrag Linta, razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji, koji su ih informisali o aktuelnim pitanjima srpske zajednice u Sloveniji i budućoj saradnji Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji sa institucijama matične države.

Nacionalni savet Srba u Sloveniji zvanično će biti osnovan 1. oktobra i predstavljaće krovnu organizaciju koja će okupiti 30 različitih organizacija i dva saveza. Branislav Rajić, narodni poslanik u Državnom zboru Republike Slovenije i potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose slovenačkog parlamenta, veruje da će udruživanje intelektualaca, umetnika i privrednika u Nacionalni savet doprineti jačanju srpske zajednice u Sloveniji i pomoći lakšem ostvarenju osnovnog cilja Srba u Sloveniji, a to je dobijanje statusa nacionalne manjine.

Predsednik Odbora mr Ivan Kostić, podržao je inicijativu za formiranje Nacionalnog saveta, istakavši da se ona uklapa u plan rada Odbora da osnuje skupštinu srpskih poslanika u rasejanju. „Verujem da se kroz ujedinjenje u Nacionalni savet može lakše postići cilj dobijanja statusa nacionalne manjine, kao i da će olakšati saradnju i komunikaciju između matice i dijaspore“, istakao je Kostić. Zamenik predsednika Odbora Miodrag Linta naglasio je da dobijanje statusa nacionalne manjine za Srbe u Sloveniji nije jedino otvoreno pitanje, i kao još jedan od problema istakao izostanak učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz obrazovnog sistema Slovenije. On je zato pozdravio osnivanje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji u uverenju da može značajno da doprinese povezivanju i saradnji Srba u rasejanju sa maticom.

Sastanku je prisustvovala i dr Biljana Žikić, izvršna direktorka Srpskog kulturnog centra „Danilo Kiš“ u Ljubljani, koja je ukazala i na problem nepostojanja medija na srpskom jeziku. Nikola Todorović, član Saveta Vlade Republike Slovenije za nacionalne manjine naroda bivše SFRJ, uputio je Kostiću poziv za prisustvo svečanoj skupštini na kojoj će biti formiran Nacionalni savet Srba u Sloveniji.

„Mi želimo da budemo sagovornik i most između matice i rasejanja i verujemo da kroz Nacionalni savet to možemo da uradimo“, smatra Todorović. Predstavnici Srba u Sloveniji dobili su uveravanja Kostića da će sa pozicije predsednika Odbora izvršiti pritisak na sve relevantne institucije koje mogu da doprinesu nadgradnji i unapređenju saradnje Srba u rasejanju sa svojom matičnom državom.  

Izvor: Parlament.gov.rs   srbi-slovenija

7. septembar 2016. Predsednik i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić i Miodrag Linta sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Ivan Kostić

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova.

Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu.

Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine.

Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama.

Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine gde je imao priliku da se upozna i razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Aktivno se bavio fudbalom do svoje 19. godine u FK Vrbas.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Nije bio član ni jedne političke organizacije.


Angažovanje u Dverima

Od 2002. godine je aktivno uključen u rad ove organizacije. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri.

Od početka političkog delovanja Dveri je aktivan. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Na republičkim izborima 2012. godine bio je na 14. mestu republičke liste kandidata za narodne poslanike. Na republičkim izborima 2014. godine bio je na 10. mestu.

Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast.

U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva.

Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i predsednik je Saveta za saradnju sa Srbima u okruženju.