Autorski tekstovi

Ivan Kostić: Istorijski dan za Srbe u Sloveniji

Ivan Kostić: Istorijski dan za Srbe u Sloveniji

Mr Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Jadranka Jovanović, član Odbora prisustvovali su ustanovnoj skupštini Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji i u ime Odbora i Narodne skupštine Republike Srbije podržali osnivanje krovne organizacije Srba u ovoj zemlji.


U subotu, 1. oktobra 2016. godine, u Cankarijevom domu osamnaest srpskih društava okupilo se i osnovalo Nacionalni savet Srba, sa ciljem rešavanja pitanja statusa Srba u Sloveniji. Iako su Srbi posle Slovenaca brojčano najveća nacionalna zajednica, do danas u Sloveniji nisu priznati kao nacionalna manjina.


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić je u obraćanju naglasio dobre odnose dveju zemalja i želju da se ta saradnja permanentno unapređuje. On je ukazujući na status Srba u Sloveniji, podsetio na činjenicu da je Slovencima u Srbiji priznat status nacionalne manjine i da se od slovenačkih vlasti očekuje u tom smislu reciprocitet. Kostić je ukazao na značaj jedinstva srpske zajednice i na mogućnosti koje se zajedničkim nastupanjem otvaraju, u cilju poboljšanja položaja naših sunarodnika koji žive van matice, kao i da Odbor za dijasporu i Srbe u regionu daje punu podršku osnivanju krovnih organizacija Srba.


Narodna poslanica Jadranka Jovanović, član Odbora se obratila skupu i pozdravila odlučnost da se osnuje Nacionalni savet, ukazujući na jedinstvo kao neophodan segment u ostvarivanju zajedničkog cilja. Ona je naglasila da u razvoju dobrih odnosa dveju zemalja, postoji potreba jačeg kulturnog povezivanja i uputila poruku našim sunarodnicima da se vode međusobnim razumevanjem i slogom. Srpska zajednica treba da se izbori za veći uticaj na području kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, kao i pitanja statusa.


Podršku osnivanju Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji dao je g-din Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama, koji se obratio skupu i ukazao na važnost osnivanja Saveta. Za predsednika Nacionalnog saveta izabran je mr Branislav Rajić, potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose u Slovenačkom parlamentu i član vladajuće stranke, Stranke modernog centra u Sloveniji. Nacionalni savet Srba u Sloveniji je usvojio Statut i izabrao organe upravljanja.


Osnivačkoj skupštini Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji prisustvovali su zvaničnici Slovenije: Milan Brglez, predsednik Slovenačkog parlamenta, Igor Šoltes, poslanik Evropskog parlamenta, Dragan Matić, predsednik Odbora za kulturu Slovenačkog parlamenta, Branislav Rajić i Ivan Prelog, poslanici u parlamentu Slovenije. Skupu su prisustvovali i Branko Jurišić, vođa Kancelarije Srpskog narodnog veća u Zagrebu, Aleksandar Radovanović, ambasador Srbije u Ljubljani, Stana Končarević, prvi sekretar u Ambasadi Srbije u Ljubljani i paroh Aleksandar Obradović, predstavnik SPC u Ljubljani.


 


Izvor: Parlament.gov.rs


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Ivan Kostić

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova.

Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu.

Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine.

Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama.

Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine gde je imao priliku da se upozna i razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Aktivno se bavio fudbalom do svoje 19. godine u FK Vrbas.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Nije bio član ni jedne političke organizacije.


Angažovanje u Dverima

Od 2002. godine je aktivno uključen u rad ove organizacije. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri.

Od početka političkog delovanja Dveri je aktivan. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Na republičkim izborima 2012. godine bio je na 14. mestu republičke liste kandidata za narodne poslanike. Na republičkim izborima 2014. godine bio je na 10. mestu.

Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast.

U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva.

Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i predsednik je Saveta za saradnju sa Srbima u okruženju.