Autorski tekstovi

Ivan Kostić: Potrebno je čvršće povezivanje obrazovnih institucija Srbije sa srpskom zajednicom u Rumuniji

Ivan Kostić: Potrebno je čvršće povezivanje obrazovnih institucija Srbije sa srpskom zajednicom u Rumuniji

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu mr Ivan Kostić i član Odbora Aleksandar Čotrić, sastali su se juče, u Domu Narodne skupštine sa prof. dr Slavomirom Gvozdenovićem, narodnim poslanikom srpskog porekla u Parlamentu Rumunije.

Predsednik Odbora je upoznao gosta sa programom rada Odbora i istakao prioritet očuvanja nacionalnog identiteta naših sugrađana u rasejanju, ukazujući na važnost očuvanja srpskih škola, jezika i kulture. U tom smislu, naglasio je Kostić, neophodna je čvršća saradnja Odbora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, sve u cilju kako bi se omogućilo stipendiranje i motivisali srpski đaci iz Rumunije da nastave studiranje u Srbiji, a ne da odlaze na studije u druge države, kao što je do sada praksa.

Kostić je dodao da je neophodno obezbediti udžbenike na srpskom jeziku u dovoljnom tiražu za sve studente i đake iz Rumunije. Prof. dr Slavomir Gvozdenović izneo je podatak da u Rumuniji ima 6 srpskih osnovnih škola i jedna srpska gimnazija „Dositej Obradović“.  

ivan-kostic-odbor-za-dijasporu-obrazovne-institucije-u-rumuniji-2016-tekst  

Gvozdenović je informisao predstavnike Odbora da je u rumunskom Parlamentu izglasan Zakon kojim je definisan 21. novembar kao Dan srpskog jezika u Rumuniji. On je još jednom podsetio na složnost srpskog naroda koji živi u Rumuniji, na važnost postojanja i rada Saveza Srba u Rumuniji kao krovne organizacije i obavestio da se srpska nacionalna manjina priprema da predloži svoje kandidate za narodnog poslanika na decembarskim parlamentarnim izborima u Rumuniji.

Predsednik i član Odbora mr Ivan Kostić i Aleksandar Čotrić su se zahvalili gospodinu Gvozdenoviću na konstruktivnom razgovoru i informisali ga da Odbor planira u novembru mesecu održavanje javnog slušanja na temu u vezi sa ostvarivanjem prava Srba u regionu. Oni su, takođe, obavestili gosta da će se 6. oktobra održati sednica Odbora na temu „Zaštita kulture sećanja na srpske žrtve“, i pozvali ga da prisustvuje istom.  

Ivan Kostić Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije

Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Ivan Kostić

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova.

Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu.

Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine.

Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama.

Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine gde je imao priliku da se upozna i razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Aktivno se bavio fudbalom do svoje 19. godine u FK Vrbas.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Nije bio član ni jedne političke organizacije.


Angažovanje u Dverima

Od 2002. godine je aktivno uključen u rad ove organizacije. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri.

Od početka političkog delovanja Dveri je aktivan. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Na republičkim izborima 2012. godine bio je na 14. mestu republičke liste kandidata za narodne poslanike. Na republičkim izborima 2014. godine bio je na 10. mestu.

Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast.

U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva.

Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i predsednik je Saveta za saradnju sa Srbima u okruženju.