Autorski tekstovi

Ivan Kostić: Srbi iz Metohije nemaju poverenja u Vučića i Vladu Srbije

Ivan Kostić: Srbi iz Metohije nemaju poverenja u Vučića i Vladu Srbije

Srbi iz Metohije ne podržavaju politiku Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije jer su se uverili da ih je srpsko rukovodstvo prepustilo na milost i nemilost albanskim teroristima.

Institucije države Srbije su zaboravile na Srbe iz Orahovca i Velike Hoče. Od 2005. godine ni jedan predsednik ili premijer nije obišao te ljude i dao im podršku bilo koje vrste za život u izuzetno teškim uslovima. Jedino sa čime se Srbi iz Metohije suočavaju u proteklom periodu su konstantne laži srpskih političara.


Prilikom svoje posete Srbima u Lapljem Selu 20. januara ove godine, predsednik Srbije je obećao da će donirati Osnovnoj školi Dositej Obradović u Orahovcu računare i nije ispunio obećanje. Nakon toga je i Ministar prosvete Mladen Šarčević obećao pomoć toj školi i do sada ništa nije uradio. Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić takođe samo obećava a ništa konkretno nije uradio da zaštiti i pomogne te ljude. Sve ovo i jeste u skladu sa politikom predsednika Vučića i njegovom idejom razgraničenja, da sve Srbe južno od reke Ibra pusti u ruke Albancima.


Srbi iz Orahovca su u posebno teškom stanju, jer njih 250 živi u okruženju 20.000 Albanaca, koji ih non stop provociraju i maltretiraju. Pre dva dana je uhapšen mladić iz Orahovca Nikola Matić, koji je branio svoga mlađeg brata i ostalu decu od albanske omladine koji su krenuli da ih biju metalnim šipkama. Na žalost o ovim stvarima RTS - javni servis Srbije ne obaveštava ostale građane Srbije. Pomoć države Srbije našim sunarodnicima u Orahovcu i Velikoj Hoči je urgentna, ako mislimo da oni i dalje brane državnost Srbije u južnoj pokrajini.


Takođe država Srbije mora mnogo više pažnje i brige da pokaže prema čuvenoj Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu, koja je spaljena 2004. godine a svoj rad obnovila 2011.godine. Trenutno u školi boravi 55 učenika i 10 profesora kojima ni malo nije lako da žive i rade u Prizrenu.


I pored svih ovih problema sa kojima se suočavaju svakodnevno, kao i sa političarima iz Beograda koji su ih davno otpisali, Srbi iz Metohije imaju i dalje viška hrabrosti i energije da pretraju na ovim prostorima do konačnog povratka svih srpskih institucija na prostor Kosova i Metohije.


 

Ivan Kostić, narodni poslanik


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.

Biografija : Ivan Kostić

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova.

Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu.

Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine.

Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama.

Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine gde je imao priliku da se upozna i razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Aktivno se bavio fudbalom do svoje 19. godine u FK Vrbas.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Nije bio član ni jedne političke organizacije.


Angažovanje u Dverima

Od 2002. godine je aktivno uključen u rad ove organizacije. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri.

Od početka političkog delovanja Dveri je aktivan. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Na republičkim izborima 2012. godine bio je na 14. mestu republičke liste kandidata za narodne poslanike. Na republičkim izborima 2014. godine bio je na 10. mestu.

Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast.

U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva.

Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i predsednik je Saveta za saradnju sa Srbima u okruženju.