Novosti

Ivan Kostić: Srbija mora hitno da menja politiku prema susedima u regionu

Ivan Kostić: Srbija mora hitno da menja politiku prema susedima u regionu

Najnovije glasanje za prijem tzv. Kosova u Interpol jasno pokazuje koliko je politika snishođenja prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji i Makedoniji neisplativa i koliko se takav odnos loše reflektuje na živote naših sunarodnika koji žive u tim državama.

Politika snishođenja i tolerisanja prema neprijateljskim i nedobronamernim potezima država iz regiona, koju sprovode skoro sve Vlade Srbije od 2000. godine do danas, nije dala nikakve pozitivne rezultate u međususedskim odnosima nego je nažalost, još više srozala ugled Srbije u međunarodnim okvirima.


Najnovije glasanje u Dubaiju je pokazalo da Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Albanija i Makedonija svojim potezima iznova urušavaju suverenitet Srbije i da se prema tim državama politika mora pod hitno menjati. Sve pohvale i čestitke Rumuniji i Mađarskoj koji su pokazali poštovanje prema integritetu naše zemlje. Kakav je stav susednih država bio na glasanju u Dubaiju, takav je i njihov odnos prema ljudskim i građanskim pravima naših sunarodnika koji žive u tim državama. Upravo se jedino u Rumuniji i Mađarskoj državne institucije odnose prema Srbima onako kako međunarodni pravni akti propisuju.


Odnos prema Srbima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji i Makedoniji je nedopustiv i ponižavajući i upravo ovo glasanje u Interpolu mora biti signal da država Srbija kroz bilateralne sporazume sa ovim država što pre na dnevni red stavi položaj naših sunarodnika. Primera radi, Srbi ni dan danas u Sloveniji nisu priznati kao nacionalna manjina.


Država Srbija više nema prava da zapostavlja i marginalizuje loš položaj svojih sunarodnika u regionu, zarad nekog projekta „trajnog mira“ u jugoistočnoj Evropi, nametnunog od strane SAD i EU, već da ultimativno traži od susednih država da Srbi imaju ista onakva prava, kakva imaju pripadnici tih naroda u Srbiji.


 

Info služba Dveri


Podeli vest:

Napomena:

Коментари који у свом садржају буду имали говор мржње, вређање, непристојне речи, клевету, као и расну, националну или верску мржњу и нетрпељивост неће бити објављени на нашем сајту.
Уредник сајта има право избора коментара који ће бити објављени.

Ostavite komentar

Vaš komentar je uspešno poslat. Nakon pregleda administratora vaš komentar će biti odobren ukoliko je u skladu sa pravilnikom.